hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden ember van olyan érdekes, hogy lehetne egy könyv főszereplője
Minden ember van olyan érdekes, hogy lehetne egy könyv főszereplője

Fotó: Lajkó János

2022. 07. 07.
Wéber Anikó írónővel beszélgettünk  az Érték­teremtő Karantén projekt rendezvény keretében rendezett író-olvasó találkozón, a budapesti Bornemisza Péter Gimnáziumban.

Aki szívén viseli azt, hogy a mai gyerekek, fiatalok olvasnak-e vagy sem, akit érdekel korunk magyar ifjúsági irodalma, az ismeri Wéber Anikó nevét. Az osztály vesztese című ifjúsági regényével robbant be a magyar könyvpiacra 2016-ban, amely a mai napig a legnépszerűbb olvasmányok közé tartozik a fiatalok körében. Hogyan lett íróvá?

– Ez egy hosszú folyamat. Sokszor kérdezik tőlem gyerekek, fiatalok, hogyan legyenek íróvá. Ilyenkor a saját történetemet mesélem el nekik. Már gyerekkoromtól sokat írtam, sőt még nem is tudtam írni, de már történeteket találtam ki az öcsémnek. Később, felső tagozaton, illetve a gimnáziumban fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék író lenni. Részt vettem olyan pályázatokon, ahol már befutott írók, költők értékelték a műveket, és többször is részt vettem olyan táborokban, ahol az írással kapcsolatos konkrét tanácsokat kaphattam. Utána magyar szakot végeztem az egyetemen, és tanárként helyezkedtem el egy általános iskolában. Itt nemcsak délelőtt tanítottam, hanem kaptam egy ötödikes napközis csoportot is.

Csak nem hatott az ottani munkája inspirációként a regényírásra? A napközizés általában a tanárok szerint nem a legizgalmasabb feladat, és a gyerekek sem szoktak rajongani érte!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!