hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ön is kiégési szindrómában szenved?
Mutatjuk a tüneteket és a megoldási lehetőségeket is
Ön is kiégési szindrómában szenved?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 14.
Modern kori betegségnek is nevezik a kiégést, amelyre a terület orvosi szakértőjének tartott Dr. Esther M. Sternberg szerint a nagyobb stresszt igénylő munkahelyeken dolgozók – mint például a nővérek, tanárok, csoport­vezetők – hajlamosabbak. Mi az a reziliencia, és hogyan segít a kiégés elleni küzdelemben?

A nikó három műszakban dolgozik nővérként egy vidéki kórházban. Özvegy, két iskoláskorú gyermeket nevel, otthonában ápolja stroke után fél oldalára lebénult özvegy édesapját. Kamaszodó legidősebb gyereke igyekszik besegíteni, akinek osztályfőnöke telefonon értesítette Anikót, hogy a fiú „rászokott” a falcolásra. Anyagi nehézségek is nehezítik az életüket, folyamatos csúszásban van a lakáshitelük törlesztése, egyre nőnek a hátralékok is. Két műszak közt intézi a bevásárlást, a háztartást, a gyerekek ügyeit, és gondozza ágyhoz kötött édesapját.

Az elmúlt évben tizenöt kilót fogyott, nincs étvágya, állandóan fáj a gyomra, és amikor végre sikerül nyolc órát aludnia, akkor is fáradtan ébred. Úgy érzi, mintha lassított felvételen, kívülről nézné a saját életét. Kollégái aggódnak érte, de nem merik mondani neki, hogy eltűnt az az energikus, mosolygós nő, helyette egy sápadt asszony jár-kel „robotüzemmódban”, aki immár csak halványan emlékeztet egykori önmagára…

Társadalmi látlelet

A fenti történet nem kirívó, tömegek élnek Anikóhoz hasonló helyzetben. Nem mondható korunkra, hogy „boldog békeidő” volna, jellemzően folyamatos a krízisállapot a világban, legyen szó pandémiáról, gazdasági és klímaválságról vagy háborús konfliktusokról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!