hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Dönteni mindig tiszta fejjel jó" - Így érdemes pályát választani
Interjú Dr. Török Réka munkapszichológussal, az Orientify platform alapítójával
"Dönteni mindig tiszta fejjel jó" - Így érdemes pályát választani

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 27.
A pályaválasztás életünk legfontosabb döntései közé tartozik. Ugyanakkor egyre ritkábban egyszeri ez a döntés, hiszen az átalakuló munkaerõpiaci viszonyok között sokan pályaváltásra kényszerülnek vagy önként váltanak. A felvételi időszak sűrűjében Dr. Török Rékát kerestük meg kérdéseinkkel.

Pszichológusként hogy látja, mi, 21. századi emberek mennyire ismerjük magunkat? 

– Ebben elég nagy egyéni különbségek vannak, de az elmúlt években egyre nagyobb a hajlandóság arra, hogy dolgozzunk a problémákon, amelynek fontos előfeltétele önmagunk ismerete. Például pszichológushoz járni napjainkban már sokkal elfogadottabb. Emellett rengeteg (ön)segítő könyv elérhető a különböző témákban, így jóval könnyebb a tájékozódás, mint korábban. Úgy látom, ma már kevesen vannak, akik nem érdeklődnek valamilyen módon a pszichológia iránt, a saját érdeklődési területükön, legyen az párkapcsolati téma, gyereknevelés vagy karrier. Az önismeret fejlődésének van egy normatív fejlődési útja, nyilván egy középiskolásnak még alakulóban van az identitása, neki a visszajelzések rendkívül számítanak, a kortárscsoporthoz igazodás, az ő véleményük. Majd az életkorral egyre nőnek a tapasztalatok, ami nagyon sokat hozzátesz az önismereti munkához is.

Az interneten, főleg a közösségi médiában naponta információk milliói özönlenek ránk és kevesebb idő jut befelé fordulni. Lehet-e kontraproduktív vagy akár egyenesen káros az önismeretre a közösségi média használata, ahol másoktól kapom meg, hogy ki vagyok én? Vagy lehet akár hasznos is?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!