hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ön hogy bírta a Covidot? Ettől is függ a válasz
A pandémia lélektani hatásai
Ön hogy bírta a Covidot? Ettől is függ a válasz

Az extrovertált emberek számára csak egy ideig volt megoldás az online kapcsolattartás, ők ennél többre vágynak.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 05.
Kik azok az introvertáltak és kik az extrovertáltak? Hogyan hatott a járványhelyzet a különböző embertípusok kedélyállapotára? Voltak-e eltérések az eltérő személyiségek reakciói között?

Carl Gustav Jung, az analitikus pszichológia megalkotója két típusba sorolta az embereket, aszerint, hogy személyiségük belső ösztönző ereje önmaguk vagy a környezetük felé irányul-e. Az extrovertált személyek elsősorban a külvilág felé fordulnak, szociábilisabbak, könnyebben barátkoznak, kezdeményeznek, általában sok barátjuk van. Közlékenyek, könnyebben kitárulkoznak, sokszor a figyelem középpontjában állnak. Impulzívabbak és gyorsabban hoznak döntéseket. Szívesen vállalnak vezető szerepet. Szeretik az új, izgalmas helyzeteket, kihívásokat, spontán ötleteket és nem utolsósorban kedvelik a változásokat. Az introvertált személyiségek figyelmét elsősorban a saját belső világuk köti le. Sok esetben óvatosabbak, körültekintőbbek és alaposabbak extrovertált társaiknál. Nehezebben barátkoznak, lassabban tárulkoznak fel, társasági eseményeken inkább csendesebb megfigyelők. Ritkábban szólalnak fel, nyilvánítanak véleményt, de amikor ezt teszik, mély és jelentőségteljes a mondanivalójuk. Szűkebb a kapcsolatrendszerük, ugyanakkor kapcsolataik mélyek és tartalmasak. Lassabban hozhatnak döntést, sokszor írásban jobban ki tudják fejezni magukat. Egyes vélekedésekkel ellentétben az introvertáltak nem csodabogarak, s legfőképpen nem antiszociálisak. Az introverzió nem egyenlő a szégyenlősséggel, félénkséggel. 

Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál

Egy introvertált személy is tud extrovertált személyre jellemző módon viselkedni és fordítva. Sőt, a mindennapok során többször előfordulhat, hogy másképp viselkedünk, mint ahogy ösztönösen tennénk, és alkalmazkodunk egy adott szituációhoz. Egy introvertált személy is tart előadást munkahelyén vagy vállalja a karácsonyi party megszervezését, míg egy extrovertált személy is dolgozhat visszavonultan az irodájában. Már gyermekkorban napvilágra kerülnek ezek a személyiségjegyeink, de életkorunk változásával lehetnek kisebb elmozdulások. Idővel a legtöbben „mérséklődünk”. Életünk második felében egyfajta „introvertálódás” figyelhető meg, hiszen ilyenkor az önmagunkra való reflektálás, gondolkodás az életről, annak értelméről, egyéni feladatainkról még hangsúlyosabbá válik.

Egy introvertált személy is tud extrovertált személyre jellemző módon viselkedni és fordítva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!