hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy életre hasznos útravaló gyerekeknek
Meséléssel nem csak az esték telnek jobban
Egy életre hasznos útravaló gyerekeknek

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 20.
A kisgyerekek és a mesék kéz a kézben járnak. A gyereknek kell a mese: naponta legalább egy. Évszázados jól bevált recept ez, aminek sok gondos szülő eleget is tesz.

Mesekönyvekből nagyon széles a kínálat, ezért gondosan, megfontoltan kell válogatni, kutatni, hogy az igazi kincseket megtalálhassuk. Ha igazán jó a történet, abból építkezik az ember jelleme. A megélt élményt és a begyűjtött bölcsességet mint hamuba sült pogácsát viszi magával egy életen át.

A mesékben az a jó, hogy bárki lehetsz benne, szépséges királylány vagy incifinci kisegér, bonyodalmakba keveredő szegénylegény vagy az őt segítő hű paripa, egyszerű jóbarát vagy nagy hatalmú nemes. És máris beindult a fantáziánk, pedig ez itt még nem a mese, ezek csak szavak. Mégis azonnal elképzeltük mindet, mert mindenkinek, akár kicsi, akár nagy, van belső képalkotó képessége. Ha nem lenne, nem tudna kifejlődni bennünk a kreativitás, anélkül pedig nincs alkotó tevékenység sem. Ezért jobb az a mese, amit nem látunk, csak hallgatunk vagy olvasunk és mi magunk képzelhetünk el. Talán ahányan csak vagyunk, annyiféle kép él bennünk arról, hogy milyen egy király. Hát nem fantasztikus?

Képzeld el!

A mesék maguk is nagyon sokfélék lehetnek. Vannak egészen csodálatos, magukkal ragadó, sodró lendületű, hol izgalmakkal áradó, hol elandalító történetek, melyek egészen messzire viszik a gyermeki képzeletet. Sajnos vannak elkorcsosult, hitványka, mesének aligha nevezhető szövegszörnyek, amelyeket nem szabad gyerekek közelébe engedni. Jó hír, hogy választani könnyű, a gondos szülőnek van ízlése és véleménye is. A rajzfilmekről is szülőként azonnal meg tudjuk állapítani, hogy bezzeg a mi időnkben mennyivel jobbak voltak, több volt bennük a gondolat, az erkölcsi érték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!