hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyári séták az örök tavasz kertjében
A Jeli Arborétumban jártunk
Nyári séták  az örök tavasz kertjében

Az alapító a lehetetlent tűzte ki célul: elhozni Magyarországra az örök tavaszt.(Fotó: Ruborits Tamás)

2021. 06. 03.
A Jeli arborétum nemcsak Magyarország, de Európa egyik legszebb botanikus kertje. 300 féle rododendronjával nyűgözi le az idelátogatókat. 

Érdekes névösszefüggés van hazánk két népszerű, egymáshoz közeli arborétuma között: míg a Kámoni Arborétumban – amely Szombathely része – hazánk legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye virít, addig a Kám melletti Jeli Arborétumban pompáznak a világhírű rododendronok. A két arborétumot gyakran keverik, mi a Jeliben lévőt mutatjuk be a Hetek olvasóinak.  

A Vasi-Hegyháton elterülő park kristálytiszta levegőjét már a kapun belépve „harapni lehet”. Az információs táblán tájékozódunk: három része van a területnek. Az első, ahol többek között a fenyő-, nyír-, csarab- és havasszépe-gyűjtemény található. A második az alátelepített erdei fenyves, a harmadik pedig a tájövezetek.

Kíváncsiságunknak engedve kiderítjük: tavaly a kert 35 ezer látogatót fogadott, köztük szép számmal jöttek külföldről is. A látogatók többsége májusban és júniusban érkezik, hogy megcsodálja az ilyenkor szemkápráztató virágzuhatagba öltözött kertet. Három kiépített túraútvonalat is ajánlanak ehhez: a „Nyugalom Ösvénye” 1 kilométer hosszú, a „Családi Csodatúra” játszóterekkel (babakocsival is bejárható) 2 kilométeres és a „Kóborlás Kalandkedvelőknek” nevű, mely 4 kilométer hosszú.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!