hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üdvözlet Szabadkáról
Kiruccanás a szecesszió földjére
Üdvözlet Szabadkáról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 08. 17.
Aki nem szeretne távoli helyre utazni a nyáron, mégis vágyik egy kis változatosságra, annak érdemes átruccanni Szabadkára, ahol gyönyörű szecessziós épületekkel és ízletes délszláv ételekkel találkozhat. Sőt! Palicsi séta, különleges állatkert és végtelenül rokonszenves, segítőkész emberek várják az ide érkezőket.

Szabadka (Subotica) nemcsak közeli fekvése miatt népszerű a magyarok körében – hiszen a város Magyarország államhatá­rától tíz kilométer távolságra, Szerbiában található –, hanem a híres piaca miatt is. Ám a város sokkal több ennél! A határátlépéshez érdemes a zsúfolt Röszke és Tompa helyett például Ásotthalom felé venni az irányt. A vajdasági magyaroknak és az odautazóknak jó hír, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb féllel megállapodott arról, hogy tovább bővítik a két ország közötti összeköttetést, és segítik a határon történő átjutást. Jövő nyárra közlekedésre alkalmassá válik a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal is. Mivel a két város közel van egymáshoz, vonattal csupán fél óra lesz az utazás.

Egy kis történelem

Szerbiába érve az ország legfejlettebb régiójába, a Vajdaságba jutunk, mely 1920-ig hazánkhoz tartozott. A Trianon előtti Magyarország harmadik legnagyobb városa Szabadka volt: mind a mai napig a szerbiai magyarok kulturális központja, a hozzá tartozó településekkel együtt mint­egy 150 ezer lakost számlál. Írásos dokumentumok először 1391-ben említik Szabadkát, ami a török idők előtt a Hunyadiak birtoka volt. A hódoltság idején jórészt elnéptelenedett, majd a Habsburgok újratelepítették. A város sokáig két nagyhatalom, a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom határán helyezkedett el. Igazi fejlődésnek akkor indult, amikor 1779-ben szabad királyi városi rangot kapott. A város kiegyezéskori dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy 1869-re vasúti közlekedés kötötte össze a világgal, 1897-ben pedig már villamos is járt Szabadka és Palicsfürdő között, amely az egyre inkább polgáriasodó város kedvelt kirándulóhelye lett. A térség sohasem látott akkora fejlődést, mint ezekben a „boldog békeidőkben”. Ekkor nyerte el a város szecessziós, kifejezetten közép-európai arculatát. Az I. világháborút követően, az 1920-as trianoni békeegyezmény értelmében a Vajdaságot a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz csatolták, így Szabadka 1927-től az újonnan létrejött Jugoszláv Királyság részét képezte. A II. világháború alatt szörnyű napokat élt át Európa többi városához hasonlóan. A háborút az ország újjáépítése, majd az ipari fellendülés követte, aminek a zavaros 1990-es évek vetettek véget.

Kihagyhatatlan látnivalók

Aki szereti a szecessziót, vagyis a gömbölyded formákat, a hullámzó ornamentikát és a hangsúlyos, élénk színeket, annak Szabadka valóságos paradicsom! Sokak szerint a magyar szecessziós építészet legszebb épületeit vonultatja fel, nem is kis szám­­ban. Kevesen tudják, hogy bekerült a Szecessziós Városok Hálózatába (Réseau Art Nouveau Network, RANN) is, amelynek világszerte csupán 19 város a tagja. A történelmi belváros viszonylag kis területen található (30 perces séta bejárni), így – mivel épségben átvészelte a háborúkat –, ez a belvárosi rész egységes, századfordulós képet mutat. A jugoszláv időkben persze néhány telken felhúztak borzalmas „betoncsodákat”, de ettől eltekintve az átlag magyar városhoz képest a rengeteg gyönyörű palota és a jókedvű terek különösen egyedivé teszik Szabadka képét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!