hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vidéken van esély, Budapest bajban van. Hogyan állhat helyre a magyar turizmus?
A nemzetgazdaság tizede a tét
Vidéken van esély, Budapest bajban van. Hogyan állhat helyre a magyar turizmus?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 20.
Mi lesz a hazai turizmussal? Lesznek külföldi turisták? Elég lesz a belföldi turizmus a szektor életben tartásához? Szakértőkkel ennek jártunk utána.

A turisztikai szektor rendkívüli jelentőségű a hazai nemzetgazdaság számára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a turizmus gazdasághoz való hozzájárulása a közvetett hatásokat is magába foglalva a GDP (bruttó hazai össztermék) több mint 10 százalékát teszi ki. A 2018-as év során a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma 12,5 millió fő volt, ami a kereskedelmi szálláshelyeknek 300,9 milliárd forint bruttó szállásdíjbevételt jelentett. Ehhez még hozzászámolhatjuk a bruttó 121 milliárd forint vendéglátásból és további 88,3 milliárd forint egyéb szolgáltatásból származó bevételt. A KSH adatai szerint 2018-ban és 2019-ben is 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon a külföldiek és a magyarok összesen. A turisztikai ágazatokban betöltött állások száma 428 ezer fő, azaz a hazai munkahelyek 10 százalékát a turizmus generálta közvetlenül, a közvetett hatásokat is figyelembe véve pedig a magyarországi foglalkoztatottság 13,2 százalékát adja a turizmus. A járvány és a megfékezésére bevezetett korlátozások azonnal érintették a turisztikai szektort, az első hullám idején szakértők azt számolták, hogy a multiplikátor hatás következtében több mint 800 milliárd forintos veszteséget okoz a turizmus megbénulása a hazai gazdaságnak.

Az idei évben azonban már egyre nagyobb a lakosság átoltottsága, ami a járvány miatti korlátozások enyhítését is jelenti. A védettségi kártya birtokában egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe: utazhatunk szállodába, mehetünk fürdőbe, éttermekbe. Megkerestük a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy jobban betekintést nyerjünk a szezon várható alakulásába.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kormányzati szerv, amely gondoskodik a kormányzati stratégiában rögzített szakmai változások, fejlesztések sikeres megvalósításáról, az Ügynökség hetente nyomon követi az utazási kedv alakulását, eszerint az emberek 67 százaléka utazni szeretne. Tájékoztatásuk szerint a pünkösdi hétvégére magas számban érkeznek a foglalások, és folyamatosan nő a nyári utazást tervezők aránya is. Mint fogalmaztak, bizakodásra adnak okot a 2020-as nyári tapasztalatok, amikor a 3 nyári hónap alatt 11,6 millió vendégéjszaka realizálódott a hazai szálláshelyeken, és a júliusi és augusztusi vendégéjszaka-szám meg is haladta az egy évvel korábbi adatokat. Ez a megélénkült belföldi forgalom ősszel is folytatódott, egészen a lezárásokig. „A hosszú korlátozások után az emberek vágynak az utazásra és az élményszerzésre, ezért várhatóan gyorsan és nagy volumenben indul újra a forgalom, elsősorban belföldön. Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai is” – mondták a Heteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!