hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vidéken van esély, Budapest bajban van. Hogyan állhat helyre a magyar turizmus?
A nemzetgazdaság tizede a tét
Vidéken van esély, Budapest bajban van. Hogyan állhat helyre a magyar turizmus?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 20.
Mi lesz a hazai turizmussal? Lesznek külföldi turisták? Elég lesz a belföldi turizmus a szektor életben tartásához? Szakértőkkel ennek jártunk utána.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A turisztikai szektor rendkívüli jelentőségű a hazai nemzetgazdaság számára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a turizmus gazdasághoz való hozzájárulása a közvetett hatásokat is magába foglalva a GDP (bruttó hazai össztermék) több mint 10 százalékát teszi ki. A 2018-as év során a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma 12,5 millió fő volt, ami a kereskedelmi szálláshelyeknek 300,9 milliárd forint bruttó szállásdíjbevételt jelentett. Ehhez még hozzászámolhatjuk a bruttó 121 milliárd forint vendéglátásból és további 88,3 milliárd forint egyéb szolgáltatásból származó bevételt. A KSH adatai szerint 2018-ban és 2019-ben is 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon a külföldiek és a magyarok összesen. A turisztikai ágazatokban betöltött állások száma 428 ezer fő, azaz a hazai munkahelyek 10 százalékát a turizmus generálta közvetlenül, a közvetett hatásokat is figyelembe véve pedig a magyarországi foglalkoztatottság 13,2 százalékát adja a turizmus. A járvány és a megfékezésére bevezetett korlátozások azonnal érintették a turisztikai szektort, az első hullám idején szakértők azt számolták, hogy a multiplikátor hatás következtében több mint 800 milliárd forintos veszteséget okoz a turizmus megbénulása a hazai gazdaságnak.

Az idei évben azonban már egyre nagyobb a lakosság átoltottsága, ami a járvány miatti korlátozások enyhítését is jelenti. A védettségi kártya birtokában egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe: utazhatunk szállodába, mehetünk fürdőbe, éttermekbe. Megkerestük a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy jobban betekintést nyerjünk a szezon várható alakulásába.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!