hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Thomas Jefferson legendás pályafutása és egy nemzet születése
245 éve, 1776. július 4- én hirdették ki az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot
Thomas Jefferson legendás pályafutása és egy nemzet születése

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 30.
A nyilatkozat Thomas Jefferson, az amerikai Alapító Atyák egyik legemblematikusabb alakjának életműve, mely – a mostani amerikai közhangulat ellenére is – bizonyítja, hogy alkotója méltó volt a világhírre.

Thomas Jefferson 1743-ban született, Virginia államban. Anyja vagyonos angol birtokos családból származott, apja egyszerű kartográfus volt, aki autodidakta módon művelte magát.

A fiút már ötévesen magániskolába íratta, aki kilencévesen latinul, görögül és franciául tanult. Apja az olvasás szeretetét továbbadta fiának, így Jefferson egész életében művelte magát, sőt egy levelében ezt írta: „nem tudok könyvek nélkül élni”. Szenvedélyesen bővítette magánkönyvtárát, sőt három gyűjtményre is szert tett. 14 éves volt, amikor apja elhunyt, így ő lett a család monticellói ültetvényeinek örököse. 16 évesen, egyetemi tanulmányai alatt matematikát, metafizikát és filozófiát tanult és olyan híres brit gondolkodók munkáit tanulmányozta, mint John Locke, Francis Bacon és Isaac Newton. Jefferson különleges tehetséggel volt megáldva és fiatalkora ellenére igen művelt volt, így szinte állandó vendége lett a nála sok esetben jóval idősebb értelmiségi köröknek, ahol egyenrangú félként kezelték. Bár kétségkívül az idősebbek társasága óriási hatást tett rá, Jefferson az első egyetemi évét leginkább szórakozással töltötte.

A második évben azonban rájött, mennyi időt pazarolt el, és elkötelezte magát, hogy napi 15 órát fog tanulni. Elmélyedt a jog tanulmányozásában, hegedült és feljavította francia- és görögtudását is. Törekvései nem voltak hiábavalóak, hisz amint végzett, munkát kapott jogászként egy elismert jogtudós szárnyai alatt, emellett megyei képviselő is volt a Polgárok Gyűlésén, mely a brit uralom alatt az egyetlen képviselői gyűlés volt Észak-Amerikában. Többször képviselt szabadságot kereső rabszolgákat a bíróság előtt és törvényjavaslatokat készített a rabszolgák érdekeit védve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!