Videó: klímaanarchisták vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányának tárlójára
A nemzet aranya
Videó: klímaanarchisták vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányának tárlójára

Forrás: Youtube/Ford Fischer/News2share

2024. 02. 15.
Vörös port szórtak az Egyesült Államok alkotmányát tartalmazó tárlóra klímaaktivisták szerdán Washingtonban a szövetségi levéltár kupolacsarnokában.

Az első beszámolók szerint az Egyesült Államok jogrendjének 1787-ben elfogadott legfontosabb dokumentuma nem sérült meg, csupán az üveggel fedett tárlót szennyezte be a vörös anyag.

 

A nemzeti levéltár (National Archives) vezetője, hivatalos pozíciója szerint az Egyesült Államok levéltárosa, közleményben ítélte el a rongálást. Colleen Shogan hangsúlyozta, hogy a levéltár kupolacsarnoka az ország alapító dokumentumainak "szentélye". Hozzátette, hogy egy ilyen vandál cselekedetet nagyon komolyan kell venni, és azt szorgalmazta, hogy az elkövetőket a törvény teljes szigorával büntessék meg.

A médiabeszámolók szerint egy klímaaktivista csoport tagjairól van szó, szervezetük legfőbb követelése, hogy az amerikai elnök hirdessen ki tényleges klímavészhelyzetet, hozzá kapcsolódó intézkedésekkel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!