"Rasszista rágalmakat tartalmaz" az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat a legnevesebb amerikai rádió szerkesztője szerint
Az NPR képmutatással is vádolja a dokumentum megfogalmazóit
"Rasszista rágalmakat tartalmaz" az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat a legnevesebb amerikai rádió szerkesztője szerint

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 07. 05.
Amerika legnevesebb rádiója, a Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) idén is folytatta éves július 4-ei hagyományát, közzétéve a Függetlenségi Nyilatkozatot közösségi média oldalán. Idén  a poszthoz azonban néhány meglepő elemet és figyelmeztetést is csatoltak. Az NPR szerkesztője szerint ugyanis a dokumentum „rasszista rágalmakat tartalmaz” az őslakosokkal szemben.

"Ma 245 éve, hogy 13 brit kolóniát képviselő vezető kinyilvánította a függetlenségét"

- kezdte az NPR hagyományos posztját a Twitteren, majd csatolta az alapító okirattal kapcsolatos cikkét.

A Függetlenségi Nyilatkozat olyan dokumentum, amely hibákat és mélyen beivódott képmutatásokat tartalmaz. Emellett alapot vetett az ország a kollektív törekvéseinek, és az Amerika jövőjével kapcsolatos reményteli várakozásoknak.

"Kijelenti, hogy 'minden ember egyenlőnek teremtetett' - de a nők, rabszolgák, őslakosok és sokan mások nem élvezték az egyenlőséget abban az időben"

- tették hozzá. 

A szerkesztő szóban forgó megjegyzése kiegészítésként szolgál az NPR által évről évre  közzétett tweet-sorozathoz, amely a Függetlenségi Nyilatkozat szövegét teljes egészében, apránként osztja meg.

Nemes egyszerűséggel kijelenti, a dokumentum 

"az őslakosok ellen irányuló rasszista rágalmakat tartalmaz."

Furcsa módon az NPR semmilyen említést sem tesz arról a kontextusról, amelyben a nyilatkozat megszületett.

Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazójának legendás életéről aktuális lapszámunkban olvashat bővebben.

(The Post Millennial/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!