hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegítőcunami és pólódömping - harc a túlélésért a divatvilágban
Hogyan hatott a Covid a luxusmárkákra és kiskereskedőkre?
Melegítőcunami és pólódömping - harc a túlélésért a divatvilágban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 04.
Egy évvel ezelőtt a nagy divatmárkák még viszonylag optimistán vették a kihívásokat, pár hónap lefolyást adtak a vírusnak, bíztak a tartalékaikban. Mára azonban a divatvilág minden szereplőjének szembe kellett néznie a rideg valósággal. Kérdés, vajon elindul-e egy reformmozgalom a szakmában a posztCovid érában?

A járvány kezdetekor a nagynevű divatházak és a fast fashion üzlethálózatok bíztak benne, hogy a kialakult helyzetet megússzák némi bevételkieséssel; átmeneti nehézségként kezelték a kialakult szállítási és gyártási nehézségeket. Eleinte az első számú olasz divatkamara, a Camera Nazionale della Moda Italia is úgy becsülte: ha egy negyedév után realizálódik a helyzet, talán szerencsések lesznek, és „csak” 100 millió eurós veszteséggel zárnak. De ahogy fokozódott a járványhelyzet, a divatipar minden szereplője kénytelen volt szembenézni a Covid-19 hatásával. 

A luxusmárkák bizonytalan időre elveszítették vevőkörük jelentős részét, mivel ez a szektor főként a tehetős kínai vásárlókra alapoz világszerte, és a korlátozott, majd később jelentősen szigorított utazási feltételek miatt minimálisra csökkent a vásárlóerejük gerincét képező „divatturisták” száma. Ez számukra alsó hangon is dollármilliók kiesését jelentette. Persze mondhatnánk, hogy ez még nem a világ vége, hiszen viszonylag keveseket érint az a probléma, hogy több ezer euróért vásárolnak-e luxus cikkeket ázsiai barátaink. A tapasztalatok szerint azonban, ami a nagy divatházakat érzékenyen érinti, még ha közvetett módon is, de eljut a divatvilág többi szegmenséhez. Éppen ezért jelzésértékű, hogyan reagálnak ilyenkor a divat nagyágyúi. 

Annyi pólót és melegítő­nadrágot még soha nem adtak el, mint a járvány idején.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!