hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak a lényeg marad, mikor a túlélés a cél
Greenland, az utolsó menedék
Csak a lényeg marad, mikor a túlélés a cél

Fotó: Freeman Film

2021. 02. 24.
A nem túl eredeti témájú film is feldobhat valamit a napokról, amiben most vagyunk. És ha nem is az történik velünk, mint a Greenland – Az utolsó menedék című katasztrófafilmben, azért a váratlan helyzet szülte reakciók igen valószerűek – a tényleg nagy baj esetén.

Néha azon tűnődöm, mire jók ezek a katasztrófafilmek. A főhős mindig megmenekül (esetleg beáldozza magát az emberiségért), a szokott rend helyreáll a Föld bolygón, ha kissé bicegve is… E szarkazmus viszont gyorsan porlad, ha az embert a szokott „lángtenger-rohangálás-utolsó percben megmenekülés” triója mögül egy korszellem kellemetlen szaga csapja meg.

Ez maga a félelem: a jelentől, a jövőtől, a ki nem számíthatótól. Hogy tényleg csak így, ilyen hirtelen? Semmi előzmény nélkül? 

A Greenland – Az utolsó menedék című alkotásnak ez a jelentősége, és nem a történet. Mert annak minden részletét láttuk korábban. A világ bajba kerül, kevesen élhetik túl. A főhős küzd, hogy a családjával mégis túlélje. Hosszan utaznak, közben nehézségeket gyűrnek le. Végül bejutnak a menedékbe. A túlélők előjönnek, a romok közt pislogva – és vége a mesének. A „földbe csapódó égitest témában” a Deep Impact és az Armageddon alapművek, a kettőt egy időben (1998) mutatták be, ami ritka; képzeljünk csak el két dínós vagy két Robin Hood-filmet egy évadban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!