hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak a megelőzésben, a koronavírus gyógyításában is szerepe lehet a D-vitaminnak
A napfényvitamin: miért és mennyit?
Nem csak a megelőzésben, a koronavírus gyógyításában is szerepe lehet a D-vitaminnak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 01.
A koronavírusos megbetegedés megelőzésén túl annak gyógyításában is szerepet játszhat a D-vitamin, derült ki a cordóbai Reina Sofia Klinika vizsgálatából, miután súlyos koronavírus-fertőzötteknél sikeresen alkalmazták a D3-vitamin metabolitját, a calcidiolt. A D-vitamin pozitív hatásairól Prof. Dr. Balázs Csaba immunológus-endokrinológust, valamint a D-vitamin terápiás alkalmazását végző Dr. Lukács Istvánt kérdeztük.

A D-vitamin hasznosságát kiválóan összegzi a Semmelweis Egyetem és több magyar kórház közös állásfoglalása, amely az Orvosi Szemlében jelent meg 2012-ben: „A D-vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban.” Ezek után kérdés, miért kap olyan kevés hangsúlyt a D-vitamin pótlása, és melyik formájában, milyen dózisban, milyen koncentrációban kellene szednünk? 

Több mint vitamin 

A nemzetközi szaktekintély immunológus professzor, Balázs Csaba úgy nyilatkozott lapunknak, hogy eddig is sokrétű kutatás bizonyította, a D-vitamin több szervünkre, illetve szervrendszerünkre hat, és szintjének meghatározása, pótlása elemi fontosságú. A korábban „csak vitaminnak” gondolt, biológiailag aktív anyag lényegében hormonként viselkedik az emberi szervezetben, mivel szerkezete nagymértékben hasonló a szteroid hormonokhoz (például a mellékvese hormonjaihoz, nemi hormonokhoz). Ezek közül többet gyógyszerként használunk már évtizedek óta immunológiai és gyulladásos, ízületi betegségek kezelésére. 
A D-vitamin terápiás alkalmazásában jártas Dr. Lukács István megerősítette, hogy praxisában az autoimmun betegségekben, gyulladásos mozgásszervi betegségekben (például sclerosis multiplex) szenvedőknél a calcidiol és a D3-vitamin alkalmazásával nagymértékű javulás, akár tünetmentesség érhető el. Ennek okát abban látja, hogy minden sejtünk rendelkezik D-vitamin receptorral, így nincs olyan sejt az emberi szervezetben, amelyre ne lenne hatással a D-vitamin. Mielőtt azonban ezen felbuzdulva megrohamoznánk a bioboltokat, gyógyszertárakat vagy háziorvosunkat, hogy a titokzatos calcidiolt beszerezzük, érdemes tisztázni, mi is az.

A D-vitaminnak hét különböző formáját is használják a gyógyászatban, a legelterjedtebb a D3 (calciferol), illetve a növényi eredetű D2 (calcidiol) alkalmazása. A D2-vitamin a D3-vitamin előanyaga, amit a szervezetünk aktív hatóanyaggá alakít. Felesleges kétségbe esnünk, hogy akkor melyik formában szerezzük be a D-vitamint: a szervezetünk dinamikusan, az igényeknek megfelelően szabályozza az előanyag (D2) és az aktív hormon (D3) átalakulását. A szervezetben képződő D3-vitamin egyébként számos szempontból előnyösebb, mint a növényi D2-vitamin, de vesebetegség esetén a D2-vitamin adása a célszerűbb – ezt betegség esetén a háziorvos vagy kezelőorvos úgyis jelzi számunkra. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!