hetilap

Hetek hetilap vásárlás
D-vitamin: így tölthetjük fel a “raktárainkat”
Nélkülözhetetlen napfényvitamin
 D-vitamin: így tölthetjük fel a “raktárainkat”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 12. 14.
Az alapvető tápanyagokon (fehérjén, szénhidráton és zsíron) kívül a vitaminok is nélkülözhetetlenek a szervezetünk normális működéséhez. Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin Nobel-díjas felfedezője szerint a vitaminok „olyan anyagok, amelyek ahhoz kellenek, hogy ne legyünk betegek”. A megfelelő vita­minellátottság számos betegség kialakulását is megelőzheti, és segít az egészség fenntartásában.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Mi az a D-vitamin?

Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok, a D-vitamin ez utóbbi csoportba tartozik. Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a vízben oldódó vitaminok gyorsabban ürülnek a szervezetből, folyamatosan, naponta kell bevinni, ezzel szemben a zsírban oldódók bizonyos mértékben raktározódnak a testünkben, főleg a májunkban; ezeket a raktárakat képesek vagyunk feltölteni.

A D-vitamin („napfényvitamin”) egy szokatlan, különleges természetű, hormonszerű anyag. Sokan nem is tartják a klasszikus értelemben véve vitaminnak, hiszen növényi vagy állati eredetű előanyagából a szervezetünk (bőrünk) képes előállítani napfény (UV-B-sugárzás) hatására – ez a D3-vitamin (kolekalciferol). Létezik úgynevezett D2-vitamin (ergokalciferol) is, amit például gombák állítanak elő, de ez nem olyan hatékony forma. Ahhoz, hogy bőrünk elegendő D3-vitamint állítson elő, márciustól októberig naponta kellene 15–30 percet napoznunk úgy, hogy végtagjainkat, arcunkat és vállunkat is érje a nap, 10 és 16 óra között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!