hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan tudjuk megőrizni egészségünket az őszi hónapokban?
Preventív életmód a COVID idején
Hogyan tudjuk megőrizni egészségünket az őszi hónapokban?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 08.
Beköszöntött az ősz, rövidebbek a nappalok, hűvösebb az idő. A világjárvány árnyékában azonban kulcsfontosságú kérdéssé vált, mit teszünk e hónapokban egészségünk megőrzéséért. Összegyűjtöttünk néhány életmódbeli javaslatot, melyeket megszívlelve sokat tehetünk szervezetünk védelme érdekében.

A z Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Amerikai Járványügyi Szervezet (CDC) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által már belénk vésett ajánlásokon és szabályokon túl – melyeket a társadalom nagy részének már sikerült szokássá alakítania – érdemes mindent megtennünk azért, hogy jó formába hozzuk magunkat.

A tavaszi bezártság után az idei ősz egy kisebb fellélegzéssel indult – már, ami a szabad mozgásteret illeti. Ám épp a fokozott fertőzésveszély miatt érdemes még inkább odafigyelni az egészséges életvitel folytatására vagy megújítására, hiszen ezáltal nemcsak az új típusú koronavírus-járványt és annak szövődményeit igyekszünk megelőzni: az egyéb szezonális betegségekkel vagy sérülésekkel szemben is hatékony védelmet nyújthat. 

pihentető éjszakák

A regeneráció alapja a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, ezért nem szabad ennek jelentőségét alábecsülnünk egészségmegőrzés szempontjából. Több, sportolókon végzett vizsgálat során megállapították, hogy az alváshiánnyal küzdő felnőtteknél nőtt a sérülések kockázata, hiszen a szövetek nem kapják meg a számukra szükséges pihenőidőt. Emellett a fáradtság koordinációra és figyelemre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Az alváshiányos fiatalok esetében azt is megfigyelték, hogy általános egészségi állapotuk alulmaradt azokkal a kortársakkal szemben, akik megfelelő mennyiségű alvásidőt adtak maguknak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!