hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tánc az ördöggel
A szórakoztatóipar szatanizálódása – 1. rész
Tánc az ördöggel

A 2023-as Grammy-díjátadó gála jól példázza, hogy a popkultúra is teljesen átitatódott sátánizmussal.(Fotó: AP / Chris Pizzello)

2024. 06. 27.
A szépséget abszolutizáló esztéticizmustól a horrorig számos filozófiai és kulturális áramlat járult hozzá, hogy a modern ember világlátása közel se legyen olyan földhözragadt, mint amennyire azt a tudomány láttatni szeretné. Mára a gonosz, úgy tűnik, előbújt a kozmikus homályból: a kultúrtermékek jelentős hányada dicsőíti magát a Sátánt. A filmek és az irodalom előtt talán a legszembetűnőbb területet, a zeneipart vizsgáljuk.

A technológiai fejlődés elérte, hogy mára nincs többé szükség végtelen bakelitgyűjteményre, sem zsebszaggató méretű walkmanekre ahhoz, hogy a zenei felhozatalhoz közelebb kerüljünk. Nem szükséges többé koncertjegy és a lemezboltok lejátszófülkéiben eltöltött órákat is meghaladta az idő. Olyan alkalmazások, mint az Apple Music, a Spotify vagy a YouTube gyakorlatilag a zene korlátlan arzenálját hozták közel az emberekhez. Csak egy lejátszóeszköz és talán egy előfizetés kell, hogy bármit, tényleg bármit elérjen az ember.

Így nem meglepő, hogy tömegjelenséggé vált a zenei szférákba belefeledkező, fülhallgatós fiatal látványa az utcán, tömegközlekedésen, iskolákban. A tömegfogyasztás egyik legfőbb jellemzője pedig, hogy a hangsúly a dallamok által kiváltott hangulaton van – ma már sokszor nem is a hangulatához igazítja az ember a zenét, hanem a zene határozza meg a hallgató hangulatát. Mindeközben egy rendkívül fontos tényezőről sokszor elfelejtkeznek: a dalszöveg figyeléséről. Az idegen nyelvű zenék elterjedése (az angol mellett a francia, a német, az arab, a koreai és a spanyol zene is hódít), illetve a sokszor nehezen kivehető dalszövegek is hozzájárultak ahhoz, hogy az elhangzó tartalom már kevésbé jelentős a hallgatónak.

A zenei alkalmazások által automatikusan generált zenei listák, az egymás után válogatás nélkül fogyasztott előadók tengere kedvez annak, hogy a hallgatóságnak sokszor fogalma sincs arról, kit és mit hallgat. Nem véletlenül alakultak ki azok a mesterséges intelligencia alapú applikációk is, amelyek már dúdolás alapján keresik elő számunkra a zenét: annyi dallam, annyi ritmus épült be az emberek tudatába anélkül, hogy azonosították volna az előadót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!