hetilap

Hetek hetilap vásárlás
15 perces városok, modern falanszterek
A mozgásszabadságot is korlátoznák a zónán kívül
15 perces városok, modern falanszterek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 09.
Több ezren vonultak utcára azt követően, hogy az oxfordi városi tanács elfogadta a „15 perces városok” néven futó javaslatot. Az ötlet nem új, de az elmúlt időszakban tapasztalható csepegtetett szabályozások és korlátozások komoly aggodalmat váltottak ki. vajon miért kell folyamatosan szűkíteni az állampolgárok mozgásterét?

2024-ben kezdődhet Oxfordban az a kísérlet, amely „15 perces városok” vagy más néven „20 perces szomszédságként” került a köztudatba. Az ötletet egy kolumbiai születésű francia professzor, Carlos Moreno tárta a világ elé még 2016-ban. Az elképzelés sokaknak tetszett, a párizsi polgármester asszony, Anne Hidalgo az ötletet választási kampányának részévé is tette. A Covid-járvány szintén kedvezett az ötlet újjáélesztésének, ami az idei Világgazdasági Fórumon is lelkes támogatókra talált.

Az ötlet lényege, hogy az embe­rek a lakókörzetüktől számítva 15-20 percen belül elérjenek minden szükséges szolgáltatást. Legyen az óvoda, iskola, munkahely, üzletek, parkok, egészségügyi intézmények, fodrászat vagy épp edzőterem. A közelség oka, hogy az átlagember legfeljebb ennyi időt hajlandó gyalog megtenni célja eléréséhez.

Az elképzelés szerint a jövőben gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel mozognánk, így megoldódnának a város zsúfoltságából adódó napi szintű torlódások, valamint visszaszorulna a légszennyezettség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!