hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az enyhítés ára: az ellenzék nyitást szorgalmazó propagandája
Az enyhítés ára: az ellenzék nyitást szorgalmazó propagandája

Mémesítve: az ISZOMM mémmel népszerűsíti, ahogy a párt miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor a Kossuth téren várja a nyitást.(Fotó: ISZOMM Sajtó)

2021. 02. 11.
A november óta tartó korlátozások hatására a turisztikai és vendéglátóipar szépen lassan padlót fog. A kormány támogatottságának csökkenését felismerve az ellenzék igyekszik kiaknázni politikai lehetőségeit.

Magyarországot sem kerülték el a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai, többek között húsz százalékkal nőtt a munkakeresők száma a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. De nem csupán a munkavállalók, hanem a vállalkozók is kifejezetten nehéz helyzetben vannak, a vendéglátóiparban pedig kezd elfogyni a kormány által kért türelem. Kérdés azonban, hogy a jelenlegi vírushelyzet lehetővé teszi-e a nyitást, vagy a gazdasági segélyekre kell támaszkodnunk. Az aktív esetek száma december óta ugyan csökkenő tendenciát mutat, a napi halálesetek száma azonban még mindig riasztó járványügyi helyzetet vázol fel előttünk.

Segélykiáltás

A vendéglátóiparban dolgozók számára ígért támogatási program korántsem működik zökkenőmentesen. Többen panaszkodtak a rendszer diszkfunkcionalitására, az igénylés bonyolultságára, és különösen arra, hogy a kifizetések sok esetben mindezidáig nem történtek meg (állítólag a beérkezett harmincezer igénylésből naponta háromszázat tudnak csupán feldolgozni, ezért az akadozás). Erre a helyzetre némileg megoldást jelenthet a kormány bejelentése, melynek értelmében február végéig egy összegben fizetik ki a vendéglátósoknak a teljes állami bértámogatást (melyre európai uniós forrás is rendelkezésre áll, ugyanis a napokban utal­ták ki a 110 milliárd forintnyi munkahelyvédelemre fordítható kedvezményes hitel második részletét is). Sokak szerint azonban ez sem jelent valódi segítséget, hiszen a bérleti díjak és egyéb költségek fedezésére így sem lesz lehetőségük, nem beszélve arról, hogy az iparűzési adó elengedésének sincs sok értelme abban az esetben, ha a vendéglátósok bevételei nagyjából a nullához konvergálnak. 

A vendéglátósok javaslata

Az elégedetlenség napról napra nő a szektorban, most már a nagyobb szereplők is megérzik a járvány hatását. Többek között Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, a Costes étterem tulajdonosa is, aki elmondása szerint másfél milliárd forintot bukott a koronavírus miatt eddig, veszteségeit pedig hitelből kényszerül fedezni. A helyzet megoldása érdekében ő is aláírta azt a javaslatcsomagot, melyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) nyújtott be Varga Mihály pénzügyminiszternek. A tizenkét pontos akcióterv megvalósítása és az egyezség az MGE indoklása szerint nem csupán a vendéglátósok érdeke, hanem érinti a beszállítókat, termelőket és az egész társadalmat is. A javaslat a gazdasági intézkedések mellett a fokozatos nyitás pártján áll. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!