hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztényellenes uszítás és a „színes forradalmak”
Interjú Békés Márton történésszel
Keresztényellenes uszítás és a „színes forradalmak”

Tüntetés Belgrádban. A feltartott ököl a proxy forradalmak nemzetközi szimbóluma.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 10. 27.
A közösségek, társadalmak, nemzetek és családok felforgatása mögött olyan diabolikus szándék áll, amely több mint 200 éve igyekszik lerombolni a kereszténység befolyását az emberek között – állítja Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. A teljes beszélgetést a Hetek YouTube-csatornáján hallgathatják meg.

Mostanában sokat beszélnek arról, hogy az Egyesült Államok egyfajta közvetett, mások által vívott háborút visel Oroszország ellen Ukrajnában. Az ön tanulmányából úgy tűnik, hogy Amerika a forradalmakat is valahogy hasonló módon, különböző külső csatornákon és szereplőkön át szervezi. Ki és hogyan fogalmazta meg a proxy forradalmak módszertanát? Hogyan illeszkedik be ez a törekvés az amerikai geopolitikai szándékokba?

– A klasszikus megoldások az ipari korszakban és a hidegháború idején egyszerűek voltak: partraszállás, bombázás, puccs és bábkormány kinevezése. Szovjet oldalról ez utóbbira példa Kádár János hatalomba juttatása, az Egyesült Államok részéről pedig államcsínyek végrehajtása CIA segédlettel, mint például Pinochet esetében. A 21. században a partraszállás az agyban, a tudatban történik meg. A helyettesítők, tehát a proxyk így nem feltétlenül felkelő hadseregek, terrorcsoportok vagy szeparatisták és milíciák, vagyis a klasszikus gerillaháború metódusához tartozó szereplők, hanem nagyrészt emberjogi irodák, különböző nyomásgyakorló szervezetek, NGO-k, aktivisták, újságírók, tényfeltárók, oknyomozók, médiakirendeltségek stb. Ezekkel a szervezetekkel időben hosszabban, de mintha maradandóbb munkát lehetne végezni, ugyanis ezeknek a szervezeteknek a célja rejtett.

Az erőszakmentes ellenállás módszertanát kidolgozó Saul Alinsky főművét, az 1971-ben megjelent Radikálisok szabálykönyvét – mások mellett – az őslázadónak, Lucifernek ajánlotta, akit a „legelső radikálisnak” nevez, annak a lénynek, aki „az ember által ismert legelsőként lázadt fel a hatalmon lévők ellen, és ezt olyan hatékonyan tette, hogy királyságot is szerzett magának”. Miért lehetett vonzó példakép Alinsky számára Lucifer?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!