hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelem a szeméttelepen: exkluzív régészriport Jeruzsálemből 
A Hetek munkatársa önkéntesként dolgozott az ősi leletek megmentésén
Történelem a szeméttelepen: exkluzív régészriport Jeruzsálemből 

A szerzô felvétele

2022. 07. 14.
Példátlan, hogy a történelem egyik, ha nem a legfontosabb helyszínén, a jeruzsálemi templom-hegyen, ahol az egykori zsidó Szentély állt, a régészeket nem engedik kutatni, sőt a felbecsülhetetlen leleteket tudatosan megsemmisítik. A Hetek munkatársa, dr. Korossy Csaba néhány napja azonban önkéntesként családjával együtt részt vett abban a projektben, amely során átvizsgálják a palesztinok által szeméttelepre szállított nagy mennyiségű földet.

Már több vödörnyi köves földet mostam át a szitán a közel-keleti július kellemesnek semmiképp sem mondható hőségében, de néhány cseréptöredéken kívül most egyéb értékelhető lelet nem akadt fenn a sokat látott rostán. Eszembe jutnak Barkay professzor úr szavai (Dr. Gabriel Barkay, a Bar Ilan Egyetem régészprofesszora), melyekkel mindig bátorította tanítványait: „Az igazi régész mindig képes szóra bírni a földet, ráadásul Jeruzsálemben nem lehet úgy a föld mélyére ásni, hogy az ember ne találna valami kincset.” Azzal vigasztalom magam, hogy még hobbirégésznek sem vagyok igazi. A régészszerencse ezúttal nem is engem ért utol. Dávid fiam azonban sikerrel járt, kitartó gyermeki hittel, nyakig sárosan egy állati állkapocs maradványát és néhány értékes Heródes-kori mozaikdarabot szólított elő az ősi földből, amelyek a régészeti lajstromba is bekerültek.

Az ősi kövek nem hazudnak

„Mert kedvelik a te szolgáid annak köveit, és a porát is kímélik” – mondja a zsoltáros (Zsoltárok 102:15) Cionról, ami Jeruzsálem egyik leghamarabb beépített hegye a Templom-hegytől délre, tágabb értelemben magának Jeruzsálemnek is a neve.

A templom-hegyi régészeti projekt leletmentő ásatási helyszínén vagyunk Kelet-Jeruzsálemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!