hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A haladás vallása eltörölné a kereszténységet
Hazugság nélkül élni: Egy este Rod Dreherrel
A haladás vallása eltörölné a kereszténységet

fotó: Danube Institute

2022. 04. 21.
Hosszabb időt töltött Budapesten az egyik legismertebb amerikai konzervatív szerző, Rod Dreher. A Danube Institute és a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója elutazása előtt egy kötetlen beszélgetésen összegezte magyarországi benyomásait, miközben hazája számára is érvényes megoldásokat keresett. Néhány érdekes kérdés és válasz a találkozóról.

Miért tartanak sokan a kommunizmus eljövetelétől Amerikában?

– Az Egyesült Államokban most nem a sztálinizmus új változata fenyeget, de a puha totalitarianizmus ugyanolyan veszélyes. Megdöbbentő, hogy az elit milyen gyorsan magáévá tette a genderideológiát vagy a kritikai fajelmélet követeléseit. A klasszikus liberalizmust egyszerűen elsöpörte, és kizárólagossá vált a médiában, az oktatás minden szintjén. Azzal, hogy a kapitalista nagyvállalatok, a Big Biznisz is átvette az összefoglaló néven „woke-ideológiának” is nevezett eszmét, a csata társadalmi szinten nagyjából el is dőlt, mert ezek a szereplők döntik el, hogy az amerikaiak mit olvasnak, néznek vagy fogyasztanak.

Még aggasztóbb az, hogy magukat konzervatívnak nevező közszereplők milyen mélyen hallgatnak az LGBTQ-aktivizmussal szemben. Úgymond megtartják a véleményüket maguknak, de ez pont olyan, mint ahogy az emberek a kommunizmusban viselkedtek. Amikor óriáscégek vezetői, mint például legutóbb a Disney elnöke, önkritikát gyakorolva mentegetőznek az „ideológiai tévedésük” miatt, az szintén a pártállamot idézi. Mégis nehezebb küzdeni ezzel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!