hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pünkösdi ébredés: tévedtek, akik szerint instabil emberek rövid életű mozgalma lesz
A legdinamikusabban fejlődő keresztény mozgalom története
Pünkösdi ébredés: tévedtek, akik szerint instabil emberek rövid életű mozgalma lesz

A houstoni Lakewood Church. A megagyülekezetet a jelenlegi vezető lelkész, Joel Osteen apja, John Osteen alapította(Fotó: AP / Jessica Kourkounis)

2021. 05. 20.
A Bibliában az Apostolok cselekedeteinek második fejezetében és másutt leírt szellemi megtapasztalás óta hosszú út vezetett a modern pünkösdi-karizmatikus ébredésekig. A húsz évszázaddal későbbi ezredfordulóra a Szent Szellem működése a világ teljes népességének 95 százalékában jelent meg.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Pünkösd eredete a mózesi kijelentésre nyúlik vissza, megtartását az árpa aratásának kezdetére eső első zsenge ünnepétől hét hetet számítva a rákövetkező naptól rendeli el a Tóra, Sávuót, azaz Hetek néven. A Hetek maga is aratásünnep, ekkor a búzáé. Első időpontját a rabbik ahhoz a rendkívüli eseményhez kapcsolták, amikor Isten leszállt a Hóreb hegyére, hogy törvényt adjon az egyiptomi rabságból nemrég szabadult Izraelnek. Később, a templom felépülése után minden izraelita köteles volt megjelenni a zarándokünnepen Jeruzsálemben.

 Az izraelita ünnepek már az egyháztörténet kezdetén spirituális jelentéstartalommal teltek meg. Az említett két ünnep kapcsolatában úgy, hogy Jézus feltámadása után ötven nappal 120 tanítványára leszállt a Szent Szellem, hogy szívükbe írja Isten törvényeit, és természetfeletti erővel felruházza őket a Mesterről való tanúskodásra. Addig Isten kívülálló, transzcendens valóságával találkozhatott valaki Izraelben, bár nagyritkán megesett egyes személyekkel, hogy Isten Szelleme megszállta őket átmenetileg, mint­egy „magára öltve” őket. Most a Szellem tartósan betöltötte Krisztus követőit, hogy bennük éljen, vezesse őket és hasson általuk. Ennek első nyilvános jeleként számukra ismeretlen új nyelveken szólaltak meg. A már évszázadokkal korábban ismert karizmák (kegyelmi ajándékok) között – mint amilyen a prófétálás, az Isten gyógyító és csodatevő ereje vagy természetfeletti ismeret vétele megtörtént vagy jövőbeli eseményekről – most a nyelveken szólás is megjelent.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!