hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael, a közellenség: a progresszív oldal antiszemitizmusa
Az eltörlés kultúrája elérte a Nyugatot
Izrael, a közellenség: a progresszív oldal antiszemitizmusa

A tabudöntés miatt korábban vörös vonalnak számító határt is átléptek Európában.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 08.
A második világháborút követően az antiszemitizmus új formákban mentette át magát, és ebben kulcsszerepe volt a baloldali és progresszív liberális mozgalmaknak. Ritkán emlegetik, de az „eltörlés kultúrája” is a Közel-Keleten bukkant fel először, amikor apartheidnek minősítették a történelmi földjén újjáalakult zsidó államot.

Egy normálisan gondolkodó ember azt képzeli, hogy a holokausztból a világ megtanulta, hogy nem lehetünk gyűlölködők senki iránt, bármilyen származású és vallású legyen. Nem lehetünk többé antiszemiták. A világ azonban nem ezeket tanulta meg a Soá tragédiájából. Sokkal inkább azt a módszert és gondolatot sajátította el, amit a nácik vallottak magukénak: a zsidók az emberiség ellenségei, ezért ha probléma van velük, akkor ki kell őket rekeszteni, és végső soron meg kell gyilkolni őket. Túlzás vagy radikális állítás lenne ez? Aligha, hiszen az elmúlt közel nyolcvan év erről tanúskodik.

Kelet-európai pogromok a háború után

Közvetlenül a holokausztot követően több helyen zajlott pogrom, többnyire a kelet-európai térségben. A legismertebb közülük a kielcei pogrom. Jan T. Gross a témát feldolgozó, Félelem című kiváló könyve alaposan bemutatja az eszkalálódó zsidóellenes erőszak történetét. A varsói gettófelkelés egyik túlélő hőse, Jitzak Antek Zuckermann döbbenten szemlélte azokat a jeleneteket, amelyek 1942-ben természetesnek tűntek, mert a nácik követték el azokat. 1946-ban azonban értelmezhetetlen volt ez számára. Magyarországon pedig Kunmadarason történt hasonló incidens. A táborokból hazatérő zsidókkal szembeni erőszak legfőbb oka a helyi lakosok által tőlük elrabolt vagyontárgyak és ingatlanok visszavételétől való félelem volt.

Egy másik neuralgikus pont a háború utáni antiszemitizmus formálódásában Izrael Állam létrejötte. Megalakult egy olyan állam, amely minden zsidó számára otthont jelent, bárhol is éljen a Földön. Az elmúlt 73 évben Izrael bebizonyította, hogy képes fennmaradni egy olyan közegben, amely alapvetően az elpusztítására törekszik. Ilyen körülmények között is képes gazdasági növekedésre, noha a költségvetésének sokkal nagyobb részét fordítja védelemre, mint a világ többi állama. Emellett képes volt és ma is képes bevándorlók tömegeit integrálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!