hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Más a látszat, mint a valóság - interjú Jeffrey Kaplan amerikai történésszel a Magyarországgal szembeni kampányokról
Miért tér el a média által közvetített kép a realitástól?
Más a látszat, mint a valóság - interjú Jeffrey Kaplan amerikai történésszel a Magyarországgal szembeni kampányokról

Jeffrey Kaplan amerikai történész(Fotó: Danube Institue)

2021. 06. 30.
Az antiszemitizmust jött kutatni Budapestre, mert kíváncsi volt, tényleg olyan veszélyben él a magyarországi zsidóság, mint ahogyan ezt némely nyugati tudósítás bemutatta. Közel egy év alatt Jeffrey Kaplan meggyőződött arról, hogy nem csak ezen a területen tér el egymástól a média által közvetített kép a realitásoktól. A Danube Institute kutatásvezetőjével Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencia előtt beszélgettünk.

Honnan származott az ötlet, hogy Budapesten tartanak konferenciát az antiszemitizmus aktuális helyzetéről?

– Jószerivel véletlenül alakult így. A járványidőszak miatt csak elméletben tudtunk új programokról és kutatásokról beszélgetni, mert minden le volt zárva. Az antiszemitizmus témája mellett az szólt, hogy a nyugati média nagyon is előtérbe helyezte ezt Magyarországgal kapcsolatban.

A cikkekből úgy tűnt, mintha az ország erőteljesen antiszemita lenne. Emellett a demokrácia magyarországi állapotáról is rémisztő hírek érkeztek. Volt, aki egyenesen azt írta, hogy Budapesten bezárták a Parlamentet, és bevezették a diktatúrát. Tavaly augusztusban érkeztem ide, és úgy láttam, hogy a Parlament működik. A független statisztikákból – amelyeket többek között az amerikai külügyminisztérium jelentése is használ – pedig kitűnt, hogy az antiszemita incidensek száma Magyarországon az egyik legalacsonyabb Európában. Érdekelt, hogy mi az oka ennek az ellentmondásnak. Erre utal a rendezvényünk címe is: más a látszat, amit a külföld érzékel, és más a valóság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!