hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napóleon és a zsidókérdés: a cionizmus úttőrője vagy a judaizmus ellensége volt?
Napóleon és a zsidókérdés: a cionizmus úttőrője vagy a judaizmus ellensége volt?

Forrás: Wikipédia / Google Art Project / Jacques-Louis_David

2021. 04. 29.
Bonaparte Napóleon zsidókhoz való viszonya számos rejtélyt és kérdést tartogat az utókor számára. Egyszerre volt számukra felszabadító, de egyben erőszakos asszimiláló is. A zsidó emancipáció élharcosa, aki egyben a precionizmus egyik alakjának is tekinthető. Bukása után megtorpant Európában az egyenjogúsítás folyamata, ugyanakkor kultusza megerősödött a zsidók körében is.

A felvilágosodás valóban arról szólt, amit a zsidó filozófus, Moses Mendelssohn barátja, a szintén filozófus Immanuel Kant megfogalmazott: „az emberiség kilábalása a maga okozta kiskorúságból”. A 18. század közepétől egyre többen kérdőjelezték meg azokat a több évszázad során kialakult gyakorlatokat, amelyek a nyugati világ elrendezését biztosították. 

A hatalom kérdésével kapcsolatban felmerült, hogy annak forrása a nép, ezért az uralkodók leválthatók. Új politikai modellek fogalmazódtak meg, amelyekben a hatalmi ágak (törvényhozó, végrehajtó és bírói) el voltak választva egymástól. 

Ebben az időben írattak le az alapvető emberi és polgári jogok is. A kor nézetei szerint az emberek a teremtettségük folytán olyan jogokkal bírnak, amelyeket senki nem vitathat és vehet el tőlük. Ennek a nézetnek az alapján születtek meg a kor kiemelkedően fontos dokumentumai: az amerikai Függetlenségi nyilatkozat és a franciaországi Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata. Ez utóbbi garantálta a királyság lakosai számára a vallásszabadságot akkor, amikor a kontinens országainak nagy részében vallási diszkrimináció volt. Ez vezetett ahhoz, hogy a zsidók egyenjogúsításának kérdése egyáltalán felmerült Franciaországban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!