hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem tudták a nácik elfoglalni Jeruzsálemet?
Hajszálon múlt a holokauszt a Szentföldön
Miért nem tudták a nácik elfoglalni Jeruzsálemet?

Erwin Rommel, (balról) az Afrika-hadtest parancsnoka. Bevezette volna az SS kivégzőosztagát Jeruzsálembe.(Fotó: AP)

2021. 04. 15.
A második világháború kimenetelét is megváltoztathatta volna, ha nem sikerül az utolsó pillanatban megaka­dályozni, hogy a német hadsereg elfoglalja Palesztinát. Gershom Gorenberg történész új könyve bemutatja, milyen hajszálon múlt, hogy a nácik eljussanak Jeruzsálembe, és a Közel-Keleten is beindítsák a zsidóság elleni „végső megoldás” tömeggyilkos programját.

Kairó központjában 1942. július elsején a brit követség udvaráról hatalmas füstgomolyag szállt fel. „A diplomaták tömegesen égették a táviratok rejtjelezésére szolgáló kódkönyveket és más titkosított iratokat, de a nagy hőségben feltámadt szél sok sűrűn gépelt papírlapot az utcára sodort, mielőtt megsemmisíthették volna azokat. Katonák és alkalmazottak próbálták kétségbeesetten összegyűjteni a dokumentumokat, miközben az utca másik oldalán, az amerikai és brit kolónia egyik kedvenc kávézójának udvarán már német nyelvű feliratokat készítettek, Erwin Rommel SS-hadosztályának köszöntésére. A kairói pályaudvar a Casablanca filmből ismert jelenetekre emlékeztet, ahol a peronon a menekülők igyekeznek feljutni a Szudán vagy Damaszkusz felé induló utolsó vonatokra” – így idézte fel Gorenberg a sorsdöntő el-alameini csata napját, amelyet a frontvonalak mögött már eldöntöttnek véltek. 

Az előzmények alapján nem alaptalanul: a német Afrika-hadtest, az Afrikakorps gépesített egységei 1942 tavaszán szinte akadálytalanul törtek előre Észak-Afrikában a Szuezi-csatorna felé. A líbiai Tobruk kikötőváros elfoglalása után a tengerpart mentén tíz nap alatt eljutottak a Nílus deltájának közelébe, Alexandriáig. Ha Kairó elesik, Rommel csapatai napokon belül bevonulhattak volna Palesztinába.

Ennek a stratégiai áttörésnek a lehetséges drámai következményét jelzi, hogy Heinrich Himmler parancsára Görögországban készenlétben állt már egy 24 főből álló SS-kommandó. A céljuk az volt, hogy Rommel győzelme nyomán a keleti fronthoz hasonlóan a Közel-Keleten is felállítsák azokat a tömeggyilkos osztagokat (Einsatzgruppen), amelyek addigra már több mint egymillió zsidót öltek meg a németek által elfoglalt területeken. A nácik bevonulására felkészült Hadzs Amin al-Huszszeini jeruzsálemi főmufti is, aki 1941 de­cemberében Adolf Hitlerrel való berlini találkozóján felajánlotta, hogy kelet-európai mintára kész koncentrációs táborokat felállítani a Palesztinában élő zsidók likvidálására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!