hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Antiszemita a Biblia fejezetszámozása?
Hetek-kutatás egy új keletű állításról
Antiszemita a Biblia fejezetszámozása?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 21.
Antiszemita az Ószövetség keresztények által készített, de a zsidóság által is használt fejezetbeosztása – ezt a meglepő állítást tette október elején egy izraeli kutató. Kíváncsiak lettünk, mennyire állja meg a helyét ez az új elmélet. 

Lapunk felkérte a Szent Pál Akadémia Bibliafordító Bizottságának két hebraista szakemberét, Hack Mártát és Benke Lászlót, hogy segítsenek eligazodni ebben a vitában. Megkerestük az izraeli kutatót is, aki válaszában hangsúlyozta, senkit nem akart megbántani nyilatkozatával, célja a bibliaismeret gazdagítása volt a zsidó olvasók számára.

Egy elfeledett hagyomány

Nézzük először az állítást, ahogyan az az Israel365 elnevezésű, angol nyelvű izraeli honlapon megjelent. Bezalel Ariel mindenekelőtt leszögezi a jól ismert tényt, miszerint amikor Isten a Sínai-hegyen átadta Mózes számára a Tórát, az nem tartalmazta azokat a fejezeteket, amelyek ma minden Bibliában megtalálhatók.

Mint írja, a zsidó Írások első öt könyve – a Tóra – szövegét a rabbik mint­egy 150 szakaszra, széderekre osztották fel, „de ez az eredeti beosztás idővel kikopott a gyakorlatból”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!