hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az immerzív kiállítások spirituális gyökerei
Felszínes tudás és mély élmények
Az immerzív kiállítások spirituális gyökerei

Fotó: Lesták Sámuel

2024. 03. 27.
Korunk jellemzője az állandó figyelemzavar, amit az újabb és újabb termékek és szolgáltatások csak erősítenek. Bizonyos esetekben azonban a figyelem megszerzéséért folytatott versengés már túl messzire megy: ilyenek azok a kiállítások is, amelyek gyökerei feltételezhetően egészen az 1960-as években kezdődő pszichedelikus fesztiválokig nyúlnak vissza.

Ahatvanas években a Goa nevű indiai államba hippik sokasága érkezett a strandok, az olcsó megélhetés, a barátságos helyiek, India spirituális rituáléi, valamint a szabadon elérhető kannabisz reményében. Hamarosan megjelentek az első Goa DJ-k pszichedelikus rockzenét játszó együttesek dalaival szórakoztatva a közönséget, melyeknek középpontjában a tudatmódosító, hallucinogén drogok álltak. Ebből fejlődtek ki a mai napig nagy népszerűségnek örvendő pszichedelikus fesztiválok, melyek magukkal ragadó (immerzív) élményeket, művészeti installációk széles skáláját, lebilincselő hang- és fényhatásokat kínálnak – kísértetiesen hasonlítva az egyre népszerűbb immerzív kiállításokhoz és fényműsorokhoz.

Spirituális eredet

Bár nincs hivatalos utalás arra vonatkozóan, hogy utóbbiak kapcsolódnának a tömegeket vonzó fesztiválokhoz, mégis érdemes megnézni őket közelebbről. Így hirdeti magát egy Németországban évente megtartott Goa fesztivál: „A résztvevők arra számíthatnak, hogy elmerülhetnek a fények, hangok és a látványvilág színes, vibráló világában. A fesztiválon a pszichedelikus kultúrával, valamint a gyógyítási és spirituális gyakorlatokkal kapcsolatos különféle témákban workshopok és előadások is zajlanak.”

Hasonló képet kapunk a magyar Inota fesztivál egy szubjektív beszámolójából:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!