hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egészségünkre is pozitívan hat, ha elutazunk pihenni
Így utazunk 2024-ben
Az egészségünkre is pozitívan hat, ha elutazunk pihenni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 06.
Világunk változásával változnak az utazók igényei is. A jövő utazóinak a fenntarthatóság, a kalandok, a kihívások keresése a fontos, de az egyedi élmények és a tömegturizmus elkerülése is.

Javában zajlik az idei uta­zástervezés; a külön­böző portálok felmérése szerint a megélhetési költségek emel­kedése és az infláció ellenére nő az utazási kedvünk. Több szakértő véli úgy, hogy az utazás lett az új norma egy boldogabb és kiteljesedettebb élethez. Ha nem is ettől függ a boldogságunk, az utazás pozitív hatásait bizonyára nem kell sorolni, de az biztos: végzetes hatású az előítéletekre, a sztereotípiákra és a szűklátókörre. Saját tapasztalatokat szerezhetünk ugyanis arról, hogyan élnek egy adott helyen az emberek napi szinten, és mindenütt lehet valamit tanulni. Még a gyakorlott utazók számára is meglepetést okoz, ahogy a személyiségünket formálja egy utazás. Ráadásul tudományosan bizonyított, hogy az élményeken túl valódi egészségügyi előnyei is vannak: csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, növeli az agy teljesítményét, javítja a szív egészségét és fokozza a kreativitást…

Az utazási láznak talán legtöbbször csak a szabadidőnk és a tárcánk vastagsága szab határt. Az utazás­szervezők folyamatosan alkalmazkodnak a piaci trendek változásaihoz. Az idei trendeket leginkább adatok halmaza határozza meg, kezdve attól, hogy az utazók hogyan keresnek ajánlásokat, egészen a desztinációk megválasztásáig, amelynek divatos jelszava: kerüljük a túlzsúfolt úti célokat. 

Mikor hallottad utoljára a csendet?

A tömegturizmus miatt egyre több helyen vezetnek be idegenforgalmi adót, melyet a helyszínek értékeinek megőrzésére, fejlesztésére és a helyiek megsegítésére fordítanak. Épp emiatt is egyre népszerűbbek azok a „csendes utak”, amelyek a turistaparadicsomok vagy a városok helyett inkább a vidéket, a természetközeli pihenőhelyeket részesítik előnyben. Ez a fajta rekreációs utazás lehetőséget kínál a lelki feltöltődésre: túlgépesített korunkban ki ne vágyna arra, hogy csak a madarak énekét vagy a tenger zúgását hallja?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!