hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felröppentek a pletykák: Taylor Swift a titkosszolgálat bábja?
Propagandapop
Felröppentek a pletykák: Taylor Swift a titkosszolgálat bábja?

Fotó: AP / Owen Sweeney

2024. 01. 24.
Az elmúlt hetekben több olyan hír kezdett keringeni a közösségi médiában, melyek szerint Taylor Swift a titkosszolgálat bábja – sokan ezzel magyarázzák a popénekes körüli hájpot. Mindenesetre nem ez lenne az első példa arra, hogy az ügynökségek a szórakoztató­iparon keresztül befolyásol­ják a közvéleményt.

A Scorpions, a világ egyik leghíresebb európai rockegyüttese, 1990-ben adta ki Crazy World (Őrült világ) című albumát. A lemezen szerepelt egy ballada is, mely a banda leghíresebb szerzeményévé vált. A Wind of Change (A változás szele) szövegét a Scorpions 1989-es moszkvai fellépése ihlette, és a dal a szovjet blokk összeomlásának himnusza lett. A dalra már csak azért is sokan felkapták a fejüket, mert a Scorpions szövegeire korábban sokkal inkább volt jellemző a ,,szex, drog, rock and roll” tematika; nemigen foglalkoztak politikai kérdésekkel. 

Patrick Radden Keefe, Orwell-díjas oknyomozó újságíró és író 2020-ban megjelent podcastműsorában arról beszélt, hogy a dal valójában a CIA kultúrháborújának terméke: arra szolgált, hogy a zenén keresztül, belülről gyengítse a Szovjetuniót. Még ha állítását nem is tudta bizonyítani (egy belső ügynökségi forrására hivatkozott), nyomozása számos érdekes tényt hozott napvilágra a hírszerzés titkos akcióiról. 

Keefe egyáltalán nincs egyedül a véleményével; mára nyílt titokká vált, hogy a CIA 1947-es megalapítása óta végez úgynevezett psy-ops akciókat (,,pszichológiai hadműveleteket”). Az Egyesült Államok hírszerzői korán felismerték, hogy a hidegháború egyik legfontosabb harci színtere a kultúra. Truman, majd pedig Eisenhower elnök is utasította a titkosszolgálati szerveket, hogy dolgozzanak ki a nyugati társadalmak elsőbbségét hirdető eszközöket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!