hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kim Dzsongun már meghozta a döntést a háborúról?
Háborúk hírei: Konfliktuszónák – A Távol-Kelet
Kim Dzsongun már meghozta a döntést a háborúról?

Dél-koreai katona az amerikai haderővel közösen tartott hadgyakorlaton.(Fotó: AP / Sakchai Lalit)

2024. 01. 24.
Forrósodik a klíma bolygónkon konfliktusok szempontjából is: egyre több régióban parázslottak vagy lángoltak fel az elmúlt időben az eddig felszín alatt tartott indulatok. Jelen cikk a koreai és tajvani helyzetet mutatja be.

Az Institute for Economics & Peace (IEP) nemzetközi agytröszt 2023-ra vonatkozó Globális Békeindexe megállapította, hogy már az ukrajnai háborút megelőzően is nőtt világszinten az erőszak. 2022 pedig a leghalálosabb évnek számított a jelentés 17 esztendős történetében, nemcsak Oroszország „különleges katonai művelete”, hanem Mali, Etiópia és Mianmar konfliktusai miatt is.

Stratégiai régiók országaiban a fokozódó geopolitikai verseny járul hozzá az instabilitáshoz. 

A nagy- és középhatalmak csa­pat- és fegyverszállítással támogatják a befolyásuk zálogának tekintett felet. Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mellett egyre aktívabbak az olyan szereplők, mint Törökország, Szaúd-Arábia és Irán, akik a közvetlen szomszédságukon túl fekvő területek esetén is felajánlják politikai, katonai vagy pénzügyi segítségüket, figyelmen kívül hagyva az eszkalálódás veszélyét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!