hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump alelnökének készül a Fox Newstól kirúgott médiasztár?
Tucker Carlson megdöntené Trudeau diktatúráját
Trump alelnökének készül a Fox Newstól kirúgott médiasztár?

Trudeau stábja állítólag már egy második Trump-kormányra készül.(Fotó: AP / Evan Vucci)

2024. 01. 31.
A Politico amerikai lap szerint létezik mainstream jobboldali ellenkultúra, melynek ikonikus alakja Tucker Carlson. A volt tévés egy ideje mintha árnyékdiplomata lenne; legutóbb az elbukott kamionos szabadságkonvoj földjén, Kanadában járt zsarnokságellenes üzenettel.

Justin Trudeau miniszterelnök 2022. február 14-én életbe léptette a vészhelyzeti törvényt, amellyel véget vetett a „szabadságkonvojként” elhíresült megmozdulásnak. A kanadai Szövetségi Bíróság 2024. január 23-ai döntése alapján a lépés indokolatlan és alkotmányellenes volt.

Az Ottawában elkezdett tiltakozást a kanadai kormány szigorú – a lakosság jelentős része által diktatórikusnak vélt – koronavírus elleni intézkedései váltották ki. A vezetés a panaszok figyelembevétele, illetve a párbeszéd helyett a jellemzően békés tüntetés drasztikus elfojtásával akart úrrá lenni a kialakult helyzeten. A vészhelyzeti törvény felhatalmazta a hatóságokat arra, hogy bizonyos helyszíneken betiltsák a gyülekezést, lehetővé téve azt is a rendőrség számára, hogy elkobozzák a kamionosok személyes tulajdonát, autóikat pedig elvontassák. Többeknek a bankszámláit is befagyasztották. 

A konvojsztrájk jogi kérdései

Trudeau 2022. április 25-én kinevezte Paul Rouleau bírót a kormány intézkedéseire vonatkozó vizsgálatot folytató bizottság élére. Ez közel egy év alatt megállapította, hogy a kialakult helyzet indokolta a vészhelyzeti törvény alkalmazását. A Kanadai Polgári Jogi Szövetség (CCLA) és a Kanadai Alkotmány Alapítvány (CCF) viszont felülvizsgálatot kért, állításuk szerint ugyanis a kormány alkotmányellenesen és a szabadságjogok megsértésével járt el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!