hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pánikkeltés vagy realitás háborúra felkészíteni Európa lakosságát?
Veszélyek keletről
Pánikkeltés vagy realitás háborúra felkészíteni Európa lakosságát?

Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Rajszi iráni elnök a Kremlben. A nyugati világ két fő ellensége?(Fotó: AP / Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

2024. 01. 31.
Miközben a példátlanul hosszú békés időszakhoz szokott Európa azt latolgatja, hogy vezetőinek háborús figyelmeztetései csupán pánikkeltési kísérletek-e, a Közel-Keleten az „ellenállás tengelyének” felemelkedése rendezi át a viszonyokat.

Legutóbb a brit hadsereg vezérkari főnöke jegyezte meg, hogy az Egyesült Királyság lakosai jobban teszik, ha felkészülnek a 20. század nagy konfliktusaihoz hasonló volumenű háborúra. Sir Patrick Sanders az általános sorozást is kilátásba helyezve, tulajdonképpen csak megismételte, ami más NATO-országbeli vezetők szájából is elhangzott: Európa nagyon könnyen ismét lángba borulhat.

Korábban a német védelmi minisztérium kiszivárgott dokumentumaiból derült fény arra, hogy Berlin azzal kalkulál, hogy Oroszország 2025-ig kiszélesíti az Ukrajna elleni háborút, ezáltal közvetlenül a NATO-val kerül szembe. A brit védelmi miniszter pedig az idei évet olyan fordulópontnak nevezte, amely a következő öt évben több hadszíntér kibontakozásához vezet, nemcsak Európát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is érintve.

A balti és a skandináv országok érzik magukat a leginkább fenyegetve. Lettország, Észtország és Litvánia Oroszországgal közös határaikon új védelmi rendszerek építéséről döntöttek, miután a Putyinnal szövetséges Belarusz bejelentette, hogy a nukleáris fegyverek használatára is kiterjedő új katonai doktrína elfogadását tervezi. (Világszerte egyre többen mutatnak harciasabb hozzáállást nukleáris kérdésben; legutóbb Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője is felvetette, hogy az öreg kontinensnek gondoskodnia kellene róla, hogy ne kelljen ezen a területen Amerikára támaszkodnia.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!