hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mik azok a neobankok, és megéri-e rájuk bízni a pénzünket?
Kényelem vagy biztonság?
Mik azok a neobankok, és megéri-e rájuk bízni a pénzünket?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 09. 14.
Az új digitális pénzügyi szolgáltatások kényelmesebbek, azonban fontos tisztában lenni a rejtett kockázatokkal is.

A lakosság megtakarításainak jelentős része bankoknál van elhelyezve, jövedelmük nagy része is ezeknél a pénzintézeteknél vezetett számlákra érkezik. Azonban, ahogy a 2008-as válság során is kiderült, egy kritikus gazdasági helyzetben óriási nyomás nehezedhet a bankokra, és elbukásukkal a gazdasági rendszer is meg tud roppanni. Emiatt az állam is igyekszik szigorú szabályok közé szorítani őket, hogy ne áldozzák fel a biztonságot a profittermelés oltárán. A szigorú szabályozás viszont azt is jelenti, hogy a bankok sokkal nehezebben képesek az innovációra.

Ebben a környezetben jött létre és lett egyre népszerűbb a bankok egy új formája, amelyet összefoglalóan neobanknak szoktak nevezni. Ezek az intézetek, bár ugyanazokat az alapszolgáltatásokat nyújtják, mint a hagyományos bankok, működésüket, hátterüket és struktúrájukat tekintve sokban eltérnek azoktól. Magyarországon a Revolut az egyik legnépszerűbb, amely 2023-ban már majdnem 1 millió, nemzetközi szinten pedig 29 millió felhasználóval rendelkezik. Szintén közkedvelt a már 12 éve alapított Wise (korábban TransferWise), amelyet nemzetközi szinten több mint 16 millióan használnak.

A neobankok előnyei és kockázatai

A neobankok leglátványosabban abban térnek el a hagyományos bankoktól, hogy nincsenek fizikai bankfiókjaik, hanem minden ügyintézés online történik. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az appjukat élmény legyen használni. (Ez egészen addig előny, amíg nem jelentkezik valami probléma, amelynek a megoldása viszont már nehezebb a fizikai bankfiókok hiánya miatt.) Az ügyfelek mindössze néhány érintéssel okostelefonjukon ellenőrizhetik számlaegyenlegüket, utalhatnak át pénzt, kifizethetik a számlákat, sőt kölcsönt vagy hitelkártyát is igényelhetnek. (Ezek a funkciók egyre több hagyományos bank mobilalkalmazásában is elérhetők, ott viszont továbbra is megvan az a lehetőség, hogy személyesen, bankfiókban történjen az ügyintézés.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!