hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lenyúlhatják-e a bankok a pénzünket?
A bank mindent visz
Lenyúlhatják-e a bankok a pénzünket?

2008. szeptember 15., a Lehman Brothers New York-i székhelye. Ez után a válság után kezdték kidolgozni a feltőkésítés ötletét.(Fotó: AP / Mary Altaffer)

2023. 10. 12.
Kié a számláinkon elhelyezett pénz? Valójában nem mi rendelkezünk felette: már törvényi keret is van arra, hogy egy következő gazdasági válság idején a bankok saját maguk kimentésére fordíthatják.

A 2008-as pénzügyi válság idején valós fenyegetésként tűnt fel a horizonton az egész pénzügyi rendszer összeomlása. Becslések szerint az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőcsomaggal lépett közbe. Mindenki tudta, hogy a Wall Street-i spekuláció állt a háttérben, de csak egy ember került börtönbe, Kareem Serageldin, a Credit Suisse korábbi vezetője.

A jövőbeni válságkezelés alapjait új jogszabályok formájában ekkor úgy fektették le, hogy az még sokkal előnytelenebbül érintheti az átlagembert, mint 2008-ban. Először az Egyesült Államokban fogadtak el ilyen törvényt 2010 nyarán.

Az ún. Dodd–Frank-törvény elsősorban a származékos piacra összpontosított (a származékos termék vagy derivátum olyan befektetés, amely értékét valamilyen mögöttes eszközből nyeri). Ennek a hatalmas piacnak az összértéke nem ismert, de annyit tudunk, hogy a 25 legnagyobb bank nagyjából 250 billió dollár származékos ügyletet bonyolít, ami óriási kockázatot jelent. Ezért a Dodd–Frank-törvény kimondja, hogy pénzügyi összeomlás esetén a származékos követelések elsőbbséget élveznek. Más szóval, a következő alkalommal, amikor „beüt a krach”, amit feltételezések szerint a származékos piac problémája fog okozni, a nagy bankok ilyen jellegű adósságai minden más előtt ki lesznek fizetve. Ám a korábbiakkal ellentétben nem mentőcsomagokhoz, hanem hitelezői feltőkésítéshez (bail-in) folyamodnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!