hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeruzsálem története: így lett Izrael szellemi központja
A „sánták és vakok” esete
Jeruzsálem története: így lett Izrael szellemi központja

A jebuzeusok kigúnyolják Dávid királyt és seregét.(Forrás: YouTube / IsraelMyChannel)

2023. 10. 12.
Jeruzsálem immár 3000 éve a zsidóság szellemi, kulturális központja. Mindez a város Dávid király általi elfoglalásával kezdődött el, amivel kapcsolatban egy érdekes kérdés, hogy mit jelenthet a bibliai beszámolóban az, hogy a város lakosai a sánták és a vakok által próbálták megállítani az izraelitákat?

A Biblia tanúsága szerint a zsidó honfoglalás előtt Jeruzsálem városában kánaánita származású emberek éltek. Annak ellenére, hogy királyukat a Józsué vezette izraeli sereg legyőzte, magára Jeruzsálemre a fennhatóságát még sok ideig nem sikerült Izraelnek kiterjesztenie – habár a várost egy rövid időre elfoglalták. Így több más kánaánita településhez hasonlóan Jeruzsálem birtokbavétele a későbbi idők feladatává vált.

Jeruzsálemnek – vagy más néven Jebusnak – a lakói a jebúsziak voltak, akik egészen az egységes izraeli királyság második uralkodójának, Dávidnak idejéig uralták a várost. Miután Dávid király egyesítette Izrael törzseit, első feladatának tekintette, hogy elfoglalja és országának fővárosává tegye Jeruzsálemet. Az ostrom során a jebúsziak azonban egy megdöbbentő kijelentéssel próbálták meghátrálásra kényszeríteni Dávidot és az izraeli sereget: „Nem jössz ide be, hanem a sánták és vakok elűznek téged!” (2Sámuel 5:6). Ennek a fenyegetésnek jobb megértéséhez vizsgáljuk meg először, hogy kik is azok a jebúsziak.

A jebúsziak

A jebúsziak a Biblia szerint a Kánaán földjén élő hét nagy népcsoport egyike. Ezeknek a népeknek a vallásában fontos helyet foglalt el a Ba­ál-, illetve az Asera-kultusz, akiket a termékenység és a jólét biztosítása céljából tiszteltek. A szertartásaik során isteneik támogatásának elnyerése érdekében többek között vallási prostitúciót alkalmaztak és orgiákat is rendszeresen szerveztek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!