hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért fontos, hogy a mentális egészségünkkel is foglalkozzunk
ERŐS SZÍV A SZÜKSÉG IDEJÉN
Ezért fontos, hogy a mentális egészségünkkel is foglalkozzunk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 26.
Sokszor gondolunk a lelki egészségünkre pusztán úgy, mint a mentális területen való jóllétre, holott a lelki egészség fogalma a mentális dimenzión túl az érzelmi és a spirituális egészség területein való életminőséget is magában foglalja. Ahogy az egészségünk sem csupán a fizikai, hanem a szociális és lelki jóllétünktől függ, úgy a lelki egészségünk állapotára is több dimenzió hat egyszerre.

Cikkünk ezért most a spirituális egészségre, erre a gyakran mostohán kezelt belső erőforrásra kívánja irányítani a fókuszt.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Milyen tényezőktől függ a lelki egészségünk minősége?

Aaron Antonovsky orosz–amerikai származású, Izraelbe emigrált orvos-szociológus dolgozta ki a híres Salutogenesis (egészségeredet) modellt. A modell szerint állandóan változó egészségi állapotunkat a bennünket érő „stresszorok” mellett a rendelkezésünkre álló erőforrásaink és azok igénybevétele is befolyásolja. Vagyis pszichés immunrendszerünk, más néven a megküzdőképességünk játssza az egyik legnagyobb szerepet a lelki egészségünk alakulásában. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!