hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ősszel is érdemes ellátogatni a Garda-tóhoz
Ahol a pálmafák fölött hegycsúcsok tornyosulnak
Ősszel is érdemes ellátogatni a Garda-tóhoz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 26.
Citrom- és cédrusligetek, elegáns villák, a mélykék víztükörben gleccser vájta fjordok… De itt van a Gardesana autóút, a lebegő bicikliút, a forgó üvegfelvonó és Európa Kertje is.

Hajnali kelés és nyolcórás út után az autópályáról lefordulva Olaszország legnagyobb tavát a Gardesana nevű autóúton kerültük körbe, mely a világ leghíresebb panorámaútjai közé tartozik. A mediterrán hangulat és az alpesi hegyvidék különleges elegye a Garda-tó, azaz Lago di Garda, mivel az Alpok déli lábától nyúlik be a Pó-síkságba, egyedi klímának örvendve. A tavat gleccserek formálták, és tényleg meseszerű, de a körülötte megbújó városkák is pazarok: rengeteg a színes virág – a leanderek Mekkájának is nevezik a vidéket –, a kézzel faragott köztéri kőváza és az apró, rusztikus üzlet. Már az út elején rájöttünk: bármilyen napos, kedvező is az időjárás, képtelenség egy hosszú hétvége alatt bejárni az összes történelmi emlékekben gazdag tóparti települést.

Közben feltárult maga a csillogó vizű tó is: 51,5 km hosszan, 17 km szélesen, legnagyobb mélysége pedig 356 méter. A kedvező szelek miatt a szörfösök és vitorlások kedvence az északi part – még most, októberben is csak úgy dagadtak a színes vásznak –, míg a déli rész a pálmákkal igazi tengerparti hangulatot idéz. A vadregényes északnyugati résznél viszont lassan lehetett haladni, mert rengeteg a kanyar a meredek sziklafalak alatt, sok az alagút és a szakadék. Legmagasabb hegycsúcsa a Presanella (3558 m); a tavon öt sziget is található. Keleti partját szőlőskertek, citromfák, magnóliák, ősi olívabokrok és cédrusok keretezik. A lemenő nap utolsó sugarainak fantasztikus színeiben és fényeiben meg is jegyeztük: nem csoda, hogy sok festő, fotográfus, író és költő (köztük számos magyar) kapott itt ihletet. 

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!