hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi történik, ha csődbe megy a bankom?
a bankcsődök éve
Mi történik, ha csődbe megy a bankom?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 10. 31.
A 2008-as, az ingatlanszektorból induló válság elmélyítésében kétségtelenül kulcsszerepet játszottak a bankok, így nyilvánvaló lett a szabályozás frissítésének szükségessége. Az új normává a korai és határozott szabályozói beavatkozás vált.

A 2008-as gazdasági válság során a legnehezebb helyzetbe került európai országok közé tartozott Spanyolország és Portugália, ahol a fő problémát az ingatlanszektorban kialakult túlárazott buborék jelentette, melynek kialakításához a helyi bankok aktívan hozzájárultak, rengeteg gyakran spekulatív jellegű ingatlanhitel megfinanszírozásával. Számos olyan hitelből, befektetési céllal vásárolt ingatlan állt lakók nélkül kihasználatlanul, melyek csak abban a reményben épültek, hogy később még magasabb áron értékesítsék őket tovább. A válság kirobbanását követően az ingatlanárak csökkenése miatt tömegével dőltek be ezek a befektetések, nehéz helyzetbe hozva az ezeket finanszírozó bankokat is. A bajba került bankok a hitelezésük visszafogásán keresztül lefagyasztották a gazdaságot, miközben a kimentésükre elköltött óriási összegek jelentősen korlátozták az állami költségvetések mozgásterét is. 

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint a válságot követően az Európai Bizottság 1459 milliárd eurót költött az európai adófizetők pénzéből közel 150 európai bank kimentésére és feltőkésítésére (viszonyítási pontként a tavalyi magyar GDP kb. 170 milliárd euró volt). Hosszú távon a bankmentések többségéből a tagállamok nyereségesen tudtak kiszállni, hiszen egy válság közepén igen nyomott árazás mellett tudtak beszállni és tulajdonrészt vásárolni a különböző bankokban, melyeket pár évvel később a normalizálódott piaci körülmények között busás haszonnal tudtak eladni. De ennek ellenére az ingatlanszektorból induló válság elmélyítésében kétségtelenül kulcsszerepet játszottak a bankok, így nyilvánvaló lett a szabályozás frissítésének szükségessége. 

Újragondolták a banki csődszabályokat, illetve az ezzel kapcsolatos folyamatokat is. Ha egy banknál felmerül a fizetésképtelenség gyanúja, akkor a korábbiaknál sokkal hamarabb és határozottabban beavatkozik a szabályozó (Magyarországon az MNB), nem hagynak arra időt, hogy a bizalmatlanság átterjedhessen más intézményekre is, emellett proaktívan új tulajdonost keresnek a banknak, ha pedig ez nem sikerül, akkor elrendelik a felszámolást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!