hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fellélegezhet a világ a Biden-Hszi Csin-ping találkozó után?
erre mozdulhat az amerikai–kínai versengés
Fellélegezhet a világ a Biden-Hszi Csin-ping találkozó után?

Fotó: AP / Doug Mills / The New York Times

2023. 11. 23.
Hszi Csin-ping amerikai látogatása egyértelműen megmutatta, hogy mély törésvonal húzódik Kínával kapcsolatosan a kormányzat és az üzleti elit hozzáállása között. Ez annak a jele is lehet, hogy a világ legbefolyásosabb vállalatainak vezetői úgy látják, Kína egy évtizeden belül átveheti a világ vezető gazdasági nagyhatalmi pozícióját.

A kínai elnök látogatására az APEC (Ázsiai és Óceániai Gazdasági Együttműködés) találkozója keretében került sor, amely körül több botrány is kibontakozott. A Kaliforniába, San Franciscóba szervezett csúcs előtt a város polgármestere, illetve Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója gondoskodott róla, hogy az utcákról eltűnjenek a helybelieknek egyébként hatalmas problémát okozó hajléktalanok és illegális utcai árusok. Newsom igyekezett a lépéseket hosszú távú egyeztetések eredményének beállítani, de a kritikusok egyértelműen arra vezetik vissza a „tisztogatást”, hogy befolyásos világvezetők érkeztek a városba. 

Képbe hozzuk! A Hetek előfizetői akciójában a 90 nyeremény mellett a fődíj most egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Diplomáciai feszültségek

Joe Biden és Hszi találkozója egyáltalán nem volt súrlódásoktól mentes. A sajtótájékoztatón az egyik riporter rákérdezett, hogy Biden tartja-e még azt a korábbi véleményét, hogy Hszi diktátor, amire az elnök világosan azt mondta, hogy „igen, mert az is”. Ennek hallatán Anthony Blinken külügyminiszter arca grimaszba rándult, a kijelentés ugyanis még inkább jegelheti az amúgy is fagyos kínai–amerikai kapcsolatot. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!