hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rezeg a léc: betilthatják a Tiktokot
Növekvő feszültség a techóriás körül
Rezeg a léc: betilthatják a Tiktokot

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 30.
Míg a felhasználók rajonganak a TikTokért, politikai és közéleti oldalon egyre többen fejezik ki aggodalmukat a videómegosztó platform adathasználatával kapcsolatban. Az alkalmazás addiktív jellege és a gyermekekre gyakorolt negatív hatása is sok kritikát vált ki.

A washingtoni Capitolium épületében öt órán keresztül faggatta a kongresszus Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok elnök-vezérigazgatóját. A tárgyaláson elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen adatokat gyűjt a kínai központú ByteDance anyavállalathoz tartozó applikáció, és azokat mire használja. Tekintettel az amúgy is igen kiélezett kínai–amerikai kapcsolatokra, a jelenlegi szituáció csak ráerősített arra a gyanakvásra, miszerint az applikáción keresztül a kínai titkos szolgálat információkat gyűjt a kormánya számára. Shou tagadta, hogy a platform bármilyen kapcsolatot is ápolna a Kínai Kommunista Párttal. Leszögezte, hogy „az amerikai adatokat amerikai földön, egy amerikai vállalat segítségével és amerikai személyzet felügyelete mellett tároljuk”. Érvei azonban nem győzték meg az amerikai képviselőket.

Egyre többen tiltanák be 2020-ban India tiltotta be az alkalmazás használatát az országban adatvédelmi, valamint nem megfelelő tartalmi okokra hivatkozva.

A Forbes értesülései szerint azonban a korábbi 150 millió felhasználó adatai továbbra is elérhetőek a ByteDance és a TikTok alkalmazottai számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!