hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Le akarták bontani, raktárnak használták: a Notre-Dame viharos története
Az idő az építész, a nép a kőműves
Le akarták bontani, raktárnak használták: a Notre-Dame viharos története

Forrás: Wikipédia / leightonfineart.co.uk

2023. 05. 03.
Victor Hugo híres regényének fenti idézetét olvasva eszünkbe jut Párizs ikonikus történelmi épületének négy évvel ezelőtti katasztrófája. A tűzvész híre az egész nyugati civilizációt megrázta, a világ akkori vezetői sorra fejezték ki együttérzésüket a francia nemzet felé, mintegy sajátjuknak tekintve a veszteséget. Mitől válhatott a párizsi Notre-Dame a szenvedésben való közösségvállalás szimbólumává?

Most minden nyomtatott Hetek hetilapra előfizetőnek adunk! Fizessen elő a print újságra és ajándék online hetilap hozzáférést kap, amivel már csütörtökön olvashatja a friss újságot és a teljes archívumunkat is eléri. Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A 2019-ben éppen felújítás alatt álló Notre-Dame-katedrális fából készült tetőszerkezete – vélhetően egy rövidzárlat következtében – kigyulladt, majd néhány óra alatt a lángok martalékává vált jellegzetes huszártornyával együtt. Az esemény azért is volt olyan megrázó, mert a több mint nyolcszázötven éves katedrális története szorosan összefonódik Franciaország történelmével. 

Párizs az 5. században I. Klodvig Meroving-uralkodó hatalomra jutásával és keresztény hitre térésével válik a frank királyság központjává. A város szívében, a Szajnán található apró természetes szigeten, 
az Île de la Citén épül fel a 6. században a Notre-Dame elődjeként (valamint több, a római istenek tiszteletére emelt pogány temp­­-lom utódjaként) a Saint-Étienne-bazilika. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!