hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felmérés: a magyar szülők többsége nem tartja fontosnak, hogy engedelmes legyen a gyerek
Kontroll nélkül
Felmérés: a magyar szülők többsége nem tartja fontosnak, hogy engedelmes legyen a gyerek

A gyermekek boldogságához szükség van szabályokra, egyértelmű határvonalakra.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 05. 31.
Magyarországon öt felnőtt közül ma csak egy tartja fontosnak az engedelmességre nevelést. Hasonló a helyzet Európa más országaiban is. Közben az engedelmességre egyre inkább úgy tekintünk, mint valamiféle birkatermészetre, ami a hatalom kénye-kedvét szolgálja. Pedig az eredeti kifejezés ennél sokkal több értéket hordoz magában, mind az egyén, mind a társadalom számára.

A European Values Study (EVS) legutóbbi adatfelvételére 2017 és 2020 között került sor. A kilenc­évente ismétlődő közvé­lemény-kutatásban tizenegy érték közül ötöt jelölhetnek meg a vá­laszadók, melyek szerintük különösen fontosak a gyermeknevelésben. A felsorolás a következő: jó modor; önállóság (angol eredeti alapján inkább függetlenség); szorgalom; felelősségérzet; képzelőerő, fantázia; mások tisztelete, tolerancia mások iránt; takarékosság; elszántság, állhatatosság; vallásos hit; önzetlenség; engedelmesség. Míg 1990-ben a magyar válasz­adók majdnem fele (44,8 százalék) fontosnak tartotta a gyermekkori engedelmességet, 2017-re ugyanakkor kevesebb mint egyötödük (17,9 százalék) említette ezt a nevelési értéket. Ugyanezen időszakban az önállóságra, függetlenségre nevelést fontosnak tartók aránya emelkedett (70 százalékról 79 százalékra). Beszédes, hogy a tradicionális értékek, úgymint az önzetlenség, állhatatosság vagy akár a vallásos hit a fontossági sorrend végén szerepelnek.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A fenti eredménnyel Magyarország a világ értéktérképének bal felső sarkában helyezkedik el. Az engedelmességgel szemben a függetlenséget fontosnak tartó országok körében nemcsak a skandináv államokat, hanem néhány szomszédos országot is megtalálunk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!