hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Behurcolt hódítók: küzdelem az invazív fajok ellen
Spanyol meztelencsigák, ázsiai márványpoloskák és harlekinkaticák
Behurcolt hódítók: küzdelem az invazív fajok ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 06. 22.
Aki egy kis időt töltött a szabadban, biztosan találkozott már a zöld vándor- vagy az ázsiai márvány-poloskával, a harlekinkaticával vagy a spanyol meztelencsigával. Ha pedig viszket az orra, szeme, és a bőréből legszívesebben kiugrana, akkor ki ne tudná, hogy itt a nyugtalanító parlagfűszezon?

Bizony, ezek a mindent el­özönlő, betolakodó inváziós fajok – legyenek állatok vagy növények – mára már nem csak a kertészkedők életét nehezítik meg. Gyerekkorunkban ez még nem így volt: a modern kor betolakodói ők. Távolról jött vendégek, akik egy idő után kiteszik a helyi rokonok szűrét otthonukból.

De mit is jelent az, hogy inváziós faj?

Az inváziós, özön- vagy invazív faj olyan idegenhonos faj, amely, miután sikeresen leküzdi a természetes terjedési gátakat, akadályokat (például folyók, tengerek, sivatagok), képes természetes elterjedési területén kívül megtelepedni, ezután tömegesen elszaporodik, nagy területeken elterjed, és jelentős károkat okoz.

Az invazív fajok megjelenésében valamilyen módon szerepe van az embernek. A gyalogakác például – nevével ellentétben – nem gyalog jutott el Európába, hanem az özönfajokra jellemzően, emberi közvetítéssel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!