hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szomszédok ünnepe: hatalmas siker a francia kezdeményezés
Közösségépítés gall módra
Szomszédok ünnepe: hatalmas siker a francia kezdeményezés

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 06. 08.
Az individualizmus és az elmagányosodás korában a közösség­építés különösen nagy kihívást jelent. A virtuális világ által generált felszínes kapcsolatrendszerek illúziójában még kevésbé törekszünk nyitni azok felé, akik mellett nap mint nap köszönés nélkül elsétálunk. Valódi, személyes emberi érint- kezésekre márpedig mindannyiunknak szüksége van. A francia „Szomszédok Ünnepe” (Fête des voisins) nevű társadalmi kezdeményezés ezt a szemléletet hivatott népszerűsíteni.

A Szomszédok Ünnepe nem más, mint szomszédok társaságában, barátságos atmoszférában eltöltött kellemes este. Azért, hogy kicsit jobban megismerjük a másikat, elbeszélgessünk, kóstolót vigyünk az általunk sütött-főzött ételekből. Nem tűnik bonyolultnak, ám az idillikus életkép megvalósítása valódi pionír munkának bizonyult.

1990-ben egy négy főből álló francia baráti társaság létrehozta a „Barátok Párizsa” (Paris d’Amis) nevű egyesületet a közömbösség elleni harc jegyében. Saját lakóövezetükben – Párizs XVII. kerületében – olyan társadalmi, kulturális és sporteseményeket szerveztek, melyek a nyitottság, az összetartozás és a közös felelősségvállalás szemléletét kívánták tudatosítani a környezetükben élők körében. Emellett kialakítottak egyfajta pártfogói rendszert a nélkülöző szomszédok segítésére, valamint bevezették a „Karácsony Családban” (Noëls en Famille) programot, mely arra szolgál, hogy az ünnepi időszakot ne magányosan, hanem társaságban tölthessék, akik egyedül élnek.

A Szomszédok Ünnepének ötlete néhány évvel ezután született meg, egy tragédia árnyékában: egy idős hölgy halálára 4 hónap után derült fény – ekkor találtak rá a lakásában. Atanase Périfan, a négy barát egyike, önkormányzati képviselőként az eset kapcsán elhatározta, hogy intézményi szinten is cselekvésre van szükség. Így jött létre 1999-ben Párizs XVII. kerületében az első hivatalos rendezvény, amelyhez nyolcszáz társasház és mintegy tízezer ember csatlakozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!