hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így vált hívővé az egyik legnagyobb tudós, Pascal
Így vált hívővé az egyik legnagyobb tudós, Pascal

Wikipédia/Aquila18

2023. 06. 29.
Négyszáz éve született Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, filozófus, teológus, moralista, hitvédő. A „hátborzongatóan zseniális elmeként” is emlegetett polihisztor csupán 39 évet élt, mégis maradandót alkotott mind a tudomány, mind a keresztény gondolkodás területén. Hogyan vált az ész és az értelem bizonyosságának kutatója a szív és az intuíció emberévé?

Blaise Pascal 1623. június 19-én született Clermont-Ferrand városában. Édesanyját hároméves korában elveszítette, így ettől kezdve az Adóügyi Bíróság elnökeként tevékenykedő apa, Étienne Pascal gondoskodott a fia és két lánya neveltetéséről. A kis Blaise beteges, de korán megnyilatkozó tehetséggel megáldott gyermek volt. Nővére, Gilberte Périer életrajzi elbeszélése alapján

„hamar rendkívüli szellemnek adta tanújelét, ügyes kis válaszaival, de még inkább a dolgok természetét firtató kérdéseivel, úgyhogy ez mindenkit meglepett”.

A nyüzsgő vidéki társas életet hátrahagyva 1632-ben a család Párizsba költözött, hogy az apa teljes egészében gyermekei oktatásának szentelhesse magát. Fiát először a grammatika szabályszerűségével ismertette meg, a matematika tudományától azonban tudatosan óvta, nehogy elvonja figyelmét a latin és az egyéb nyelvek tanulásától. Az ifjú Pascal geometria iránti fogékonysága azonban már tizenkét éves korára nyilvánvalóvá vált. Tizenhat évesen megírta Értekezés a kúpokról című művét, három évvel később pedig – apja munkájának megkönnyítésére – megalkotta saját számológépét, a pascaline-t, amellyel összeadást és kivonást lehetett végezni, és amely a modern pénztárgépek ősének tekinthető.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!