hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Okostelefon az iskolában: tiltani, vagy engedni kell?
Mobil a suliban
Okostelefon az iskolában: tiltani, vagy engedni kell?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 07. 20.
A képernyőhasználat engedélyezésének, illetve korlátozásának dilemmájával nemcsak a szülők szembesülnek, hanem az oktatási intézmények is. A problémára egészen változatos megoldások születtek eddig – ami közös, az az, hogy a mobileszközökkel töltött idő csökkentése mindenhol pozitív hatásokat eredményezett.

„Apa, ideadnád a slusszkulcsot? ’’ – hangzik el olykor sok családban a kérdés, és nincs is benne semmi különös. Legalábbis egy bizonyos életkor fölött. Jonathan McKee Képernyő-generáció c. könyvében eljátszik a gondolattal, hogy mit szólnánk, ha a 10 éves gyerek hozakodna elő ilyesmivel. S hogy miért pont a 10 éves? Nos, az Egyesült Államokban átlagosan ennyi idősen kapják meg a gyerekek az első okostelefonjukat. Megdöbbentő, hogy miközben egyetlen szülő sem adná oda a slusszkulcsot, hogy a gyerek elmenjen a barátaiért, találkozzon pár sráccal, akiket még sosem látott, és azt csináljanak, amit szeretnének, a szülők többsége tulajdonképpen mégis hasonlóan jár el, amikor telefont ad a gyereke kezébe. Ahogyan a vezetői engedély megszerzésének vannak feltételei, úgy szükség lenne az okostelefon használatához is egy „tanfolyamra”. A szerző szerint érdemes lenne a szülőknek képezniük magukat a témában.

Jonathan McKee mindennél fontosabbnak tartja a szülő-gyerek kapcsolat alappilléreinek – melyek a szeretet, az őszinteség, a bizalom – megerősítését. ,,Építsd a kapcsolatot, mielőtt korrigálsz. Mutasd ki a szereteted, mielőtt korlátokat állítasz fel. Erősítsd a kötődést, mielőtt határokat szabsz’’ – tanácsolja.

Ahány iskola, annyi szokás

A képernyőhasználat azonban nemcsak az otthonokban merül fel mint probléma, hanem az iskolában is. Mit tehetnek és mit tesznek ezen a területen az oktatási intézmények itthon és külföldön?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!