hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Ilyen ember volt Oppenheimer, az atombomba atyja

A napokban kezdik vetíteni Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi filmjét. Robert Oppenheimer amerikai születésű zsidó fizikus a Manhattan-terv vezetőjeként fontos szerepet játszott az első atombomba kifejlesztésében. Cikkünkben a neves tudós életét kívánjuk röviden bemutatni.

Aki nem viselkedik “jól”, búcsút inthet majd a pénzének?

Egyre fokozódnak nyugaton azok az erőfeszítések, melyek egy készpénztől teljesen mentes világ megteremtésére irányulnak. Elektronikusan, bankkártyával minden egyszerűbbnek tűnik, erősen szűkül azonban a személyes szabadság köre, és épül a totális kontroll rendszere.

Ez állhat a svédországi Korán-égetések hátterében

Szüksége van egy vallásnak arra, hogy erőszakkal védje meg magát? Van az államoknak ebben bármilyen felelősségük, és kötelesek egyik vallás képviselőit megvédeni a másiktól? A kérdések és az incidensek egyre szaporodnak, megoldás viszont egyelőre nincs.

Vigyázz, készpénz! - E heti köszöntőnk

A világkorszak utolsó éveiről szóló próféciákat tartalmazó Jelenések könyvében szerepel egy mondat, ami hosszú ideje foglalkoztatja a bibliaolvasókat: „Elrendelte, hogy mindenkinek, kicsinek és nagynak, gazdagnak és szegénynek, szabadnak és rabszolgának jelöljék meg a jobb karját vagy a homlokát, és hogy senki ne adhasson-vehessen, ha nem viseli a vadállat jelét: nevét vagy nevének a számát.”

Belföld

Ijesztő előrejelzés: ennyien leszünk Magyarországon a század közepére

Múlt héten, a népesedés világnapján a KSH egy elemzést tett közzé, melyből kiderült: az emberiség létszáma az 1980-as évek végére elérte az 5 milliárdot, s azóta évtizedenként nagyjából 1 milliárd fővel növekszik, jelenleg pedig már meghaladja a 8 milliárdot. Ez a rendkívüli növekedési tempó azonban a továbbiakban lelassul, legalábbis az ENSZ közepes (se nem optimista, se nem pesszimista) forgatókönyve szerint a 21. század végére „mindössze” 10,3 milliárdan leszünk a bolygón.

Hit és értékek

Hillsong-film: tényfeltárás vagy lejáratás?

Erkölcsi bűnökbe keveredett közszereplőkről, köztük lelkészekről korábban is készültek leleplezések, ráadásul a Hillsong érintett vezetői esetében mindez a média nyilvánossága előtt történt, így adta magát, hogy dokumentumfilm készüljön elsősorban Carl Lentz és Brian Houston bukásáról.

HÁTTÉR

Okostelefon az iskolában: tiltani, vagy engedni kell?

A képernyőhasználat engedélyezésének, illetve korlátozásának dilemmájával nemcsak a szülők szembesülnek, hanem az oktatási intézmények is. A problémára egészen változatos megoldások születtek eddig – ami közös, az az, hogy a mobileszközökkel töltött idő csökkentése mindenhol pozitív hatásokat eredményezett.

Normandia: Ahol szinte nagyobb hősök a felszabadítók, mint a saját hazájukban

A Belle Époque művészeinek kedvelt nyaralóhelye, ahol Bovaryné és a „bimbózó lányok” alakjainak ihletőit Flaubert, illetve Proust megpillantotta, kevésbé békés időkben a történelem két legdöbbenetesebb tengeri inváziójának helyszíne volt.

Átveheti-e a Twitter helyét Zuckerberg koppintása?

A Facebook tulajdonosa, a Meta július 6-tól a világ száz országában elérhetővé tette a mikroblogolásra fejlesztett Threads elnevezésű, vadonatúj közösségi szolgáltatását, mellyel a Twitter riválisaként kívánt előállni. Az új app öt nap alatt több mint 100 millió felhasználót szerzett, felülmúlva ezzel a ChatGPT által felállított rekordot. Mindezt úgy, hogy alig néhány órával az elstartolását követően beindult a megosztott tartalmak cenzúrázása is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!