hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oppenheimer: ez lesz az év filmje?
Lehozta a tüzet, de nem tudta uralni
Oppenheimer: ez lesz az év filmje?

Képek: UIP Dunafilm

2023. 07. 27.
Christopher Nolan műve tömény alkotás. Mintha több filmet látnánk ebben a három órában, csak győzzük figyelni. Az első a Találmány, az atombomba története. A második Amerika és a kommunizmus viszonya. Ehhez jön a Zseni jelleme, ami veszélyes gravitációs tér: ha közelítünk felé, nem mindenki éli túl.

Ez egy véleménycikk.

Amúgy is koncentrált figyelem kell a filmhez, annyi a szereplő és a magvas párbeszéd. Ám a fekete öves Nolan-rajongók a jelek szerint e fáradságra hajlandóak. Nem bánják, ha most több a szűk szobába zárt párbeszéd, mint a grandiózus látvány, s e pazar képek nagy része is határozottan nyomasztó. Ez persze passzol a súlyos témához. Mert a nukleáris robbanás Pandóra szelencéje – egyszer rányitották az emberiségre, nincs visszaút. Az ínyencek azt is örömmel nyugtázzák, hogy működik a rendező egyik ismert kézjegye, az utolsó hosszú jelenet. Amikor felpörög a zene (ezúttal nem Hans Zimmertől) sűrű vágóképek jönnek, s velük egy merész fordulat, ami átírja az eddigi hangsúlyokat: egy szürke eminenciásból, egy kimondott jó fejből főgonosz lesz, Oppenheimer ellenpólusa, ennyit elárulhatunk. Innentől nyithatnak a fogadóirodák: hány szobrocskát ér mindez, szűk egy év múlva?

Kazalnyi szürkeállomány

A modern fizika roppant érdekes e filmben, nem is hittük volna. Niels Bohr, Enrico Fermi, Heisenberg „Opi” inspirálói az európai éveiben, később a bombán dolgozó „tojásfejűek”: mind hiteles-érdekes figurák. Köztük van két, a nácizmus elől emigrált magyar zsidó tudós, Szilárd Leó (Haumann Máté játékában) aki megretten az „A-bomba” várható borzalmaitól, no és Teller Ede, a többi fizikust meghaladó matekeszével. Amúgy itt ő afféle „sith-lovag”, kezdettől saját ötletét, a jóval pusztítóbb hidrogénbombát erőlteti. Jelleme viszont nem ilyen erős: gond nélkül simul a hatalomhoz. Oppenheimer lubickol a jeles elmék társaságában. Nem ő a csúcszseni, inkább az összekötő a politika, a katonák, meg az elvont észjárású tudósok között. A film eléri, hogy a magfizika alapjait nyeljük, mint kacsa a nokedlit, a kutatás izgalma az IMAX-vászonról alájön a bársonyfotelekben kólát szürcsölők közé. Nem átlagos jelenség ez. Maga Einstein is feltűnik persze. Keveset szól, ám az mind kulcsmondat, a végén legfőképp. Olyan, mint egy öreg manó, parkokban bolyong. De azért odamondja az őszintét a címszereplőnek: „Egy napon majd szembesülnöd kell a következményekkel…”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!